Skype standaard op nieuwe Nokia's

Internetbeldienst Skype en Nokia maakten op de Mobile World Congresseen nieuwe samenwerking bekend. Skype komt standaard op Nokia's te staan. Maken de Finse telefoonbouwers niet een grote fout door het gratis internetbellen te stimuleren?

Vanaf dit jaar zullen de Nokia N-series smartphones standaard voorzien zijn van Skype, te beginnen met de Nokia N97 die in het derde kwartaal van 2009 op de markt zal komen.

's Werelds populairste internettelefonieprogramma is al beschikbaar in een versie voor mobieltjes, ook het Symbian-platform van Nokia. De software is gratis te downloaden van Skype.com. Echt groot nieuws is de samenwerking dus niet. Toch is het niet zonder betekenis.

Niet zo aardig
De promotie van het gratis Skype-bellen is best leuk voor consumenten (al zijn mobiele netwerken en ook WiFi niet zonder hickups en storingen). Maar het is een vreemde figuur voor de telecombedrijven die de telefoons van Nokia immers bundelen bij een telefonie(!)abonnement. De telco's vormen het voornaamste verkoopkanaal voor zo'n beetje alle merken telefoons.

Die belbedrijven voorzien heus wel dat zij in de verre toekomst consumenten niet meer kunnen laten betalen voor belverkeer en smsjes (en wel voor dataverkeer). Maar nu al een toestel promoten dat geen belminuten meer verbruikt? Dat vergt wel erg veel inschikkelijkheid van deze telco's Sterker nog: het is nog maar een paar jaar geleden dat Vodafone in Duitsland Skypeverkeer compleet blokkeerde op zijn mobiele netwerk, wegens het 'oneigenlijke' gebruik van dit netwerk.Skype for Symbian draait al op oudere modellen Nokia's.