Skype voor de 'pro': vijf praktische tips

Niet alleen particulieren gebruiken het VoIP-programma Skype volop, ook steeds meer kleinzakelijke gebruikers starten de belsoftware voor een betaalbaar gesprek, bijvoorbeeld vanuit het buitenland. Voor hen vijf praktische tips.

1] Versleutelde gesprekken
Standaard heeft Skype al een zakelijk interessante eigenschap: het versleutelt alle communicatie. Steeds meer zakenmensen nemen de laptop mee naar het buitenland en bijna ieder hotel van enige klasse beschikt over draadloos internet. Via Skype bellen vanaf de laptop met het thuisfront kan niet alleen voor een appel en een ei (naar Nederlandse en Belgische vaste telefoons voor 2 cent per minuut, via Skype Out), maar dus ook nog eens volkomen veilig. De Skype-encryptie is tot op heden niet gekraakt. Je kunt met een gerust hart bedrijfsgeheimen of andere gevoelige zaken bespreken.

2] Faxen met PamFax (plugin)
In Nederland en Belgi faxen wij nauwelijks meer, maar in het buitenland doen ze het nog volop. Regelmatig vraagt een hotel mij een bevestiging te faxen. Die telt en anders niks. Faxen kan nu gelukkig ook met Skype vanaf mijn pc, via de gratis plugin PamFax. Je betaalt dan de gewone SkypeOut-minuuttarieven, dus erg hoog zullen de kosten niet worden.

Installeren doe je door in Skype in het menu Extra onder 'Extras' op 'Beheer uw Extras' te klikken. Tik in het daarop geopende venster links boven de zoekterm, Pamfax en aansluitend op het groene knopje van het gevonden item rechts. Dan even wachten tot de plugin is gedownload, schakel het selectievakje in om akkoord te gaan met de gebruikersovereenkomst en klik op OK. Je gebruikt zoals gezegd Skype-krediet, maar dat moet eerst even overgeheveld worden naar PamFax. Dit doe je door in het hoofdvenster op 'Koop PamFax' tegoed te klikken en daarna 'Skypetegoed' te kiezen. Lukt dat onverhoopt niet, dan kun je via PayPal met een creditcard betalen. Daarna is het faxen geblazen, bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit een willekeurig programma met het ook genstalleerde PamFax printerstuurprogramma.

Skype versie 2.5 (versie 3 zit eraan te komen), inclusief de uitbreiding Skype Recorder (aan de linkerzijde) waarmee WINMAG Pro-redacteur Peter Kulche zijn telefonische interviews via Skype opneemt.

3] Opnemen met SkyLook (plugin)
Met 99,95 niet bepaald gratis is de plugin Skylook, maar handig is het wel. Ten eerste integreer je Skype in Outlook, zijn conversaties op te nemen en eenvoudig te mailen of archiveren. Maar je SkyLook kunt ook ingesproken voicemails al dan niet automatisch laten forwarden naar een ander e-mailadres, je kunt een sms op je mobiel krijgen als er een belangrijke afspraak is gepland, en zelfs instant messengerberichten kun je doorsturen als sms. Als dit iets te veel van het goede is en je wilt alleen gesprekken opnemen, dan is Skype Recorder (www.extralabs.net/skype-recorder) 11,99 een prima keuze.

4] IP-telefoon
Los van de plugins voor Skype, is een andere gouden tip de aanschaf van een IP-telefoon. Vooral handig voor het thuiskantoor. Het grote voordeel van zo'n IP-telefoon is dat hij kan functioneren zonder pc. Hij blijft via zijn eigen netwerkinterface altijd ingelogd op het internet en kan dus ook altijd gebeld worden. Zo'n IP-telefoon heeft naar keuze een vaste of een draadloze (WiFi) ethernet-aansluiting. Draadloze telefoons zijn wel een factor tien duurder dan een simpel usb-model, maar voor Skype-liefhebbers zijn ze toch een aanrader.
Ga je op reis en bel je naar huis (naar deze IP-telefoon), dan moet je wel met twee verschillende Skype-accounts werken, anders krijg je een ingesprektoon; je belt dan immers jezelf! Een extra (gratis) Skype account is echter zo gemaakt. Voorbeeld van een WiFi-telefoon is de Tiptel Edge-Core WM4201 (http://www.tiptel.nl/) met een adviesprijs van 150,- exclusief btw. Soortgelijke telefoons vind je met een beetje zoeken echter ook net onder de 100,-.

Met een Skype-WiFi-telefoon goedkoop bellen vanaf het terras, ook in het buitenland, mits er een internet-hotspot beschikbaar is op dat terras.

5] Videoconferencen
Skype laat je internetbellen, maar ook chatten, bestanden uitwisselen en zelfs videoconferencen. Zorg bij dat laatste voor een goede webcam, dito microfoon en een flink groot plat scherm waarop je alle vensters van medegebruikers kwijt kunt en babbelen maar! Zie dit artikel met een zakelijke praktijkcase.


http://lifehacking.nl/wp-content/uploads/Boek-Lifehacking-web.pdf