Skypen over 3G met de iPhone: het mag wel, maar werkt niet

T-mobile maakt geen bezwaar tegen gebruik van VoIP-applicatie Skype op de iPhone, ook niet via 3G. Maar de iPhone zelf blokkeert de gratis-bellen-route. Met de nieuwe 3.0-versie van het iPhone OS kun je weer wl skypen. Een toestand die veel vragen oproept.

T-Mobile meldt vandaag in een persbericht: "Gisteren werd T-Mobile veelvuldig de vraag gesteld of we de nieuwe Skype applicatie voor iPhone 3G toestaan op ons Wi-Fi en 3G-netwerk. Het antwoord daarop is: "Ja, T-Mobile staat VOIP-diensten op haar netwerk toe, dus ook het gebruik van deze Skype applicatie via het T-Mobile netwerk is gewoon mogelijk." Wij blokkeren het gebruik van de Skype-applicatie dus op geen enkele manier en op geen enkel netwerk."

Restricties
Dat de vraag opkomt is niet zo vreemd, want er duiken talloze berichten op van andere gebruikers van de iPhone die al enthousiast over mobiele 3G-netwerken kunnen bellen. Althans: werkend met de proefversie (bta) van de nieuwe iPhone 3.0-software die dit voorjaar zal verschijnen. Afgezien van het data-abonnement zijn er aan zulke Skype-gesprekken (van Skype naar Skype) geen kosten verbonden!

Hier lijkt onbedoeld een poort opengezet, want Apple staat het internetbellen over 3G-netwerken niet toe, in de software die het via de eigen softwarewinkel AppStore aanbiedt (belsoftware mag van Apple wel werken over WiFi).

Apple wil met de blokkade waarschijnlijk de telecomproviders te vriend houden. Maar T-Mobile Nederland zelf zegt dus dat ze (officieel) helemaal geen problemen heeft met het internetbellen.

Foutmelding
T-Mobile voegt toe: "De melding die klanten op hun iPhone zien wanneer ze nu Skype via 3G proberen te gebruiken suggereert dat de dienst niet te gebruiken is op 3G als gevolg van beperkingen in het T-Mobile-prijsplan of -netwerk. Dit is NIET correct. T-Mobile legt geen restricties op; dat de Skype-applicatie niet werkt via 3G ligt aan de applicatie zelf."


Geen restricties zegt T-Mobile - al zegt de Apple iPhone van wel.

Het is WINMAG Pro niet bekend of er een speciale T-Mobile versie van de Skype-software uitkomt die met de ruime 3G-gebruiksmogelijkheden in Nederland rekening houdt. Dat zou een schone zaak zijn. Een 3G-versie van Skype kan dus niet via de softwarewinkel van Apple worden aangeboden. Maar misschien wel via Skype.com zelf?

iPhone Touch
Op een Apple iPod Touch (muziekspeler met internetconnectie) werkt de belsoftware wel goed, afgezien van het niet kunnen terugspreken (er zit geen microfoon in de Touch; het is ook geen telefoon). Zo kon de redacteur met zijn iPhone Touch sinds vanmorgen probleemloos chatten met de ook skypende collega's.