Slim systeem ontlast Inbox van grote bijlagen

En opnieuw is je postbus verstopt met teveel e-mails. Of beter gezegd: te grote e-mails. Dankzij een nieuwe internetdienst van Interoute, een leverancier van zakelijke netwerken, kunnen vanaf nu grote bestanden gemaild worden zonder de inbox te belasten. Tot 2 GigaByte zelfs gratis.

Het aantal bijlagen in e-mails neemt buitenproportionele vormen aan en legt daarmee onnodige druk op het bedrijfsnetwerk. Dit stelt LM Research en Marketing na een onderzoek in opdracht van internetbedrijf Interoute.

LM Research en Marketing onderzocht wat kantoormedewerkers gemiddeld aan bijlagen meesturen. Bijna de helft stuurt tussen de vijf en tien bijlagen per dag mee. Zo'n 31 procent zelfs tussen de 10 en de 20 bijlagen.

Het resultaat: verstopte en dus trage netwerken, dichtgeslibde mailboxen van gebruikers, meer onderhoud door intensiever gebruik van infrastructuren, duurdere 'storage', et cetera.

Slimme oplossing
Interoute, naar eigen zeggen "eigenaar van een van de meest geavanceerde next-generation datanetwerken in Europa", speelt op het probleem in met een slimme oplossing: Interoute Express.

Een 'lichte' gratis versie laat tot 2 GB per maand versturen, vanaf 250 per maand kan een bedrijf serieus aan de slag. Zie de tarieven op: http://www.interouteexpress.com/mediamanager/

Hoe werkt het? De gebruiker installeert een stukje software. Op het moment dat hij een bijlage wil mailen, kiest hij het bewuste bestand, waarna het wordt ge-upload naar een server van Interoute. Er wordt automatisch een downloadlink aangemaakt, en deze kan worden opgenomen in het bericht. Een keer aanklikken is voldoende voor de ontvanger om de bijlage op te halen.

In die zin lijkt het veel op de handige dienst YouSendIt.com, die gratis tot 100 MB laat versturen. Maar dan komt er wel reclame in beeld en de privacy is niet gegarandeerd (al zeggen ze zelf van wel).

Andere alternatieven
Technische beheerders van netwerken proberen soms nog andere alternatieven voor het shuttelen van grote bestanden: ze installeren een ftp-server, maar het zijn uiteindelijk eindgebruikers die ermee moeten werken. Ftp is net iets te 'technisch'. Daarbij komt: het is een ingewikkelde klus om bestandsmappen af te schermen van oneigenlijk gebruik.

Interoute Express lijkt - al met al - een mooie, zakelijk verantwoorde oplossing te zijn om een hardnekkige en groeiend probleem te tackelen.

Voor IT-managers is een geavanceerde versie beschikbaar: Interoute Express Media Manager. Met deze versie kan geprofiteerd worden van ongelimiteerde opslagmogelijkheden voor bestanden en volledige transparantie in dataverkeer. Daarnaast kan het gebruikt worden voor rapportages.

Info: www.interoute.nl en www.interouteexpress.com/mediamanager/