Slimme back-ups met Allway Sync

Voor een goed back-up-systeem hoef je lang niet altijd de portemonnee te trekken. Met het gratis programma Allway Sync kun je twee computers via het netwerk of internet een back-up naar elkaar laten verzenden. Redacteur Elmar Otten gebruikt het al een jaar naar tevredenheid.

Voor Winmag Pro nummer drie heb ik een dikke maand terug een aantal online back-up systemen bekeken. Een ideale oplossing, want de back-up wordt 1) op een veilige en 2) op een fysiek andere locatie bewaard. Bovendien verloopt de back-up-procedure automatisch. Helaas zijn online back-up-diensten voor grote hoeveelheden data (tientallen gigabytes) behoorlijk prijzig. Het veiligstellen van bijvoorbeeld een harde schijf met mediabestanden zou op die manier onbetaalbaar zijn.

Alternatieven
Thuis werk ik meestal op een notebook, maar ook af en toe op een wat krachtiger desktop pc. Ik heb overwogen om een externe harde schijf met back-up software aan te schaffen, maar die zou ik dan de ene keer op mijn desktop pc en de andere keer op mijn notebook moeten aansluiten. Geen oplossing dus. Een NAS - Network Attached Storage - zou dan beter zijn. Zo'n harde schijf koppel je direct aan een netwerk en is dan voor alle pc's in hetzelfde netwerk toegankelijk. Als centrale opslag of als back-up-station. Voor mijn doel precies geschikt, maar het vraagt wel weer een investering. Bovendien had ik zowel in mijn pc als notebook al een dikke harde schijf zitten, die maar voor een kwart gebruikt werden. Aan schijfruimte geen gebrek.

Tweerichtingsverkeer
Na wat zoeken op internet en experimenteren met verschillende gratis programma's kwam ik uiteindelijk bij Allway Sync uit. Geen mooi programma, ook geen voorbeeld van gebruiksvriendelijkheid, maar wel uiterst effectief en slim in elkaar gezet. Met dit programma kun je automatisch van bestanden, mappen of hele schijven een back-up laten maken. Naar een andere interne schijf, USB, rewritable of een netwerklocatie, maakt allemaal niet uit. Zelf naar een pc die via internet is verbonden is mogelijk.

Dit is al heel wat, maar het bijzondere van Allway Sync is dat het ook schijven (of mappen) op verschillende computers met elkaar kan synchroniseren. En dan niet een keertje om twee uur 's nachts (tenzij je dat wilt), maar direct als er aan n van beide kanten een wijziging is. Ik gebruik het om de mappen Mijn Documenten op beide werkplekken met elkaar gelijk te houden. Als het notebook een keer niet aan het netwerk hangt of ergens een computer uitstaat, werkt de back-up vanzelfsprekend niet, maar de eerstvolgende keer dat beide systemen verbinding hebben, maakt het programma vanzelf een inhaalslag. Op de achtergrond, zodat je geen snelheid verliest. Je kunt het programma exact vertellen wat het moet doen met bestanden die op n van beide systemen worden gewijzigd of weggegooid.

Kantooromgevingen
Allway Sync is gratis voor thuisgebruik; voor professioneel gebruik wordt eenmalig een bijdrage van 20 dollar gevraagd. Een schijntje, als je ziet wat je er voor terug krijgt. In kleine kantooromgevingen is Allway Sync prima geschikt om lokale veiligheidskopien mee te draaien. Voor extra zekerheid kun je een kopie (automatisch) op meerdere computers laten wegschrijven, maar vergeet niet ook buiten het kantoorpand nog een kopie te bewaren. Zoals al aangestipt kan Allway Sync ook via internet een back-up naar een andere pc maken, zolang er maar een gedeelde map benaderbaar is en de firewall meewerkt.

Conclusie
Een slim en krachtig back-up-gereedschap voor de wat meer technisch ingestelde gebruiker. Zowel voor thuis als kleine kantooromgevingen.