Slimme updates in Google Play moeten dataverbruik verminderen

Google heeft de zogenoemde smart updates aangezet in de Play Store. Dit moet niet alleen het dataverbruik verminderen maar ook de accuduur van Android-toestellen ten goede komen. Google kondigde in juni tijdens de Google I/O al aan dat de slimme updates op de planning stonden.

Tot voor kort werd bij het updaten de nieuwe versie in z’n geheel gedownload. De oude werd vervolgens automatisch verwijderd en vervangen. Dit zorgde bij met name de wat grotere apps voor een flinke dataverplaatsing. Bovendien is het downloaden een behoorlijke belasting voor de accu.

Bij de smart updates wordt alleen het gedeelte van de app gedownload dat daadwerkelijk nieuwe informatie bevat. Hierdoor zijn de downloadpakketjes een stuk kleiner en verloopt het updateproces sneller, wat weer gunstig is voor de accuduur.

Zeker voor landen als Nederland zijn de nieuwe updates een gunstige ontwikkeling. Veel nieuwe abonnementen hebben een vrij beperkte datalimiet waardoor elke besparing van data mooi meegenomen is. Volgens Google zijn de meeste smart updates een derde van het oorspronkelijke appformaat.