Slitaz: compleet besturingssysteem in dertig megabyte

Wie op zoek is naar een ultralichtgewicht besturingssysteem voor bijvoorbeeld zijn netbook of oude pc, kan eens kijken naar het gratis Slitaz. Dit op Linux-gebaseerde open source OS past in dertig megabyte, biedt een bruikbare grafische desktopomgeving.

Slitaz lijkt in veel opzichten op DSL (Damn Small Linux), een andere ultrakleine, op Linux-gebaseerd besturingssysteem. Slitaz is echter nog compacter (30MB versus 50MB) en maakt gebruik van een nieuwere Linux-kernel. Onlangs verscheen versie 3.0 van Slitaz.

Slitaz draait dankzij zijn beperkte omvang ook vanaf een USB-stick en kan daardoor ook gemakkelijk worden ingezet als 'mobiel' besturingssysteem voor bijvoorbeeld pc-troubleshooters.

Het pakket werkt volledig vanuit het ram-geheugen en voelt daardoor snel en responsief aan, ook op oudere hardware. Het heeft minimaal een 486-processor met 196MB geheugen nodig.

Standaard komt het met weinig voorgeïnstalleerde software, maar zaken als een tekstverwerker en grafisch pakket zijn met een paar klikken gemakkelijk alsnog te installeren.

Slitaz is gratis te downloaden vanaf de website.


De Slitaz-desktop met een aantal draaiende applicaties.