Smartboards: juffen raken geen krijtje meer aan

Je collega's staan vast wel eens plannen uit te tekenen op een whiteboard met zo'n vlekkerige stift. Ofte klungelen met van die papieren vellen. Op zoek naar een alternatief? Je zou eens bij een basisschool moeten kijken hoe leerkrachten tegenwoordig helemaal 'los gaan' op een smartboard.

We kenden natuurlijk al de beamer voor het presenteren van een plaatje bij het praatje. Weinig interactief en meestal slaapverwekkend. Het doel van een presentatie is informeren en het liefst ook enthousiasmeren. Maar met een voorbedachte lineaire presentatie (van slide 1 naar slide 20) is je verhaal net zo saai als een discussie die je in je eentje voert. Alleen topacteurs weten bij zo'n monoloog langer dan een kwartiertje te boeien.

Silent Witness
Nee, iedere goede presentator weet dat je het publiek in de 'les' moet betrekken. Wie wel eens naar een crimeserie als Silent Witness of CSI Crime Scne Investigation heeft gekeken, heeft de patholoog of inspecteur vast wel eens bezig gezien met een futuristisch schoolbord waar elektronisch een foto of schema op wordt geprojecteerd. De held in kwestie raakt het scherm aan met zijn vinger (bij een smartboard) of met een pennetje (activeboard). Hoe dan ook: de presentatie kan direct worden gemanipuleerd. De software bij zo'n digiboard lijkt sterk op PowerPoint, maar is veel interactiever. Je kunt bijvoorbeeld hyperlinks inbrengen naar specifieke informatie, of kaartjes in Google Earth.

Subsidies
In het Nederlandse onderwijs worden nu, dankzij allerlei extra subsidies voor ict- en leermiddelen, duizenden digitale schoolborden geplaatst. En de jonge generatie juffen, de eerste internetgeneratie, weet er wel raad mee! In totaal 1300 onderwijzers wisselen op grote schaal interactieve presentaties uit via www.digibordlessen.nl. Die juffen en meesters raken geen krijtje meer aan.