Smartphones drukken PDA's uit de markt

Onderzoekers van Canalys zetten de verkopen van PDA's en smartphones op een rij. In de VS drukken de slimme telefoons de handcomputers uit de markt.

Cijfers van Canalysevoor het tweede kwartaal 2005 laten zien datde totale verkopen van smart mobile devices zijn met 105% gestegen ten op zichte van vorig jaar.De verkoop van converged devices is gestegen met 186%, handhelds zijn gezakt met 14%.Het aandeel van Nokia steeg tot 55% met een totaal aantal verkopen van 6,7 miljoen smart phones.Palm staat nog steeds op de 2e plaats met een groei van 200% maar de handhelds van Palm zijn gezakt met 32%. Research In Motion (BlackBerry) heeft bijna 900.000 units verkocht. De verwachting is dat RIM zeker de verkoop van 1 miljoen units gaat halen in het volgende kwartaal

We kunnen zien dat de markt voor de slimme mobiele toestellen blijft groeien. In de top zien we de spelers op de markt namelijk Nokia, Palm en RIM en dit is dezelfde top 3 als in het eerste kwartaal van 2005. Sterke spelers zijn onder andere Motorola die vooral in Japan en China flink aan het werk is. Hiermee blijven ze in de top 5 Fujitsu-Siemens net voor die een sterk 2e kwartaal kende mede door hun nieuwe FOMA F901iS smart phone.

Nokia is nog steeds de belangrijkste speler en de groei die ze laten zien is twee keer zo groot als de gemiddelde marktgroei. De groei kwam niet alleen van de vraag naar de nieuwe 3G Nokia 6680 maar ook van de vraag naar de Nokia 7610. Op het zakelijk gebied zorgden vooral de Nokia 9300 en Nokia 9500 Communicator voor de nodige groei.