Snel een website met KPN Webhosting Online

Vandaag al een nieuwe website? Niet onmogelijk. Verschillende providers bieden zogeheten sitebuilders die met behulp van kant en klare sjablonen in een paar uur een toonbare site opleveren. WINMAG Pro beproefde een nieuwe dienst van KPN.

Telecombedrijf KPN wordt steeds meer een ict-bedrijf. Ze digitaliseren niet alleen de telefoonlijnen, maar bieden ook steeds meer digitale diensten over die netwerken.

Met name voor het midden en kleinbedrijf is een reeks diensten onder de vlag Software Online interessant. Daaronder vallen onder meer Back-up Online, CRM Online, Exchange Online en Mijn PC Online. Veel van deze diensten worden ook via retailers verkocht. Back-up Online wordt bijvoorbeeld door enkele bedrijven aangeboden aan klanten die een nieuwe computer kopen.

Z gemakkelijk zal het voor KPN niet zijn om met het nieuwe Webhosting Online een slag te maken op de drukke en onoverzichtelijke hostingmarkt. Al is het bedrijf natuurlijk niet helemaal nieuw op dit gebied. In het verleden bood het bijvoorbeeld Klik en Klaar aan. Dat was een (bijna) gratis website, die al klaar was na het invullen van enkele formulieren. Daar kun je tegenwoordig natuurlijk niet meer mee aankomen. De dienst bestaat ook niet meer. Het is samen met de shared hosting oplossingen van KPN in 2001 overgegaan naar XS4ALL. Sindsdien richt KPN zich vooral op de grootzakelijke markt, met webservers die de klant helemaal voor zichzelf krijgt ('dedicated hosting').

Kleine bedrijven
Met Webhosting Online richt KPN zich (opnieuw) op kleine bedrijven en particulieren. Het doet een beetje denken aan


OORDEEL

+ Sitebuilder bouwhulpje
+ Veel sjablonen beschikbaar
+ Redelijk functioneel
- Geen configuratie van e-mail
- Niet voor heel specifieke wensen

"Voordelige hosting met uitgebreide tools om relatief snel een functionele website op te zetten, maar met beperkte functionaliteit."

het oude Klik en Klaar. Immers, het doel van Webhosting Online is dat je gemakkelijk een website kunt bouwen en beheren. Het is echter een stuk uitgebreider en nog steeds relatief voordelig Voor 4,95 per maand krijg je een eigen domeinnaam, 250 MB webruimte en diverse hulpmiddelen. De opslagruimte kun je in stapjes uitbreiden en als platform kun je kiezen tussen Windows of Linux.

Het Control Panel is de centrale plaats waar je de site kunt beheren. Hier kun je bijvoorbeeld bestanden beheren, databases maken, statistieken raadplegen of subdomeinen maken. Je kunt ook een back-up maken van je website en database. Dit gaat niet ten koste van de ruimte van het abonnement. We hadden echter liever gezien dat KPN dit automatisch afhandelt, bijvoorbeeld door dagelijks een back-up te maken. Dan hoef je er zelf niet meer aan te denken.

Databases
De techneut zal zelf een website in elkaar knutselen en via ftp overzetten. Het hosten van zon 'tailormade' website inclusief toeters en bellen kan prima met Webhosting Online. Je kunt ook scripts gebruiken, bijvoorbeeld Perl of PHP. Databases (MySQL) beheer je gemakkelijk via het Control Panel. Shell-toegang is echter niet mogelijk, maar wie dat wil is waarschijnlijk toch al op zoek naar een eigen ('dedicated') server.