Snelle, betaalbare ad hoc support via internet

Waaromnog in de auto stappen om bij een klagende computergebruiker langs te gaan? Er zijn inmiddels prima oplossingen om een computer op afstand over te nemen en vanuit de 'luie stoel' een probleem te fixen. WINMAG Pro testte een professionele en toch betaalbare oplossing.

In WINMAG Pro editie 5/2007 bekeken wij al een viertal zogeheten remote control-programmas, waaronder het roemruchte Pc Anywhere. Het meeste waren wij echter onder de indruk van LogMeIn IT Reach, dat grotendeels online draait. De dienst is flexibeler dan software (het vergt nauwelijks installatiehandelingen op de over te nemen pc) en biedt volgens tester Dennis Gandasoebrata een mooie mix van online- en lokale functionaliteit.

LogMeIn IT Reach is echter wel aan de prijs: ca. 50 euro per werkplek. Er is ook een versie van waarbij alleen de pc-beheerder betaalt, maar dat vergt weer een LogMeIn-abonnement van 100 dollar per maand (ca. 70 euro).

Van Nederlandse bodem, van softwarehuis bit-M om precies te zijn, kregen we een tip voor een betaalbare ad hoc-oplossing voor supportverlening op afstand. Voor 19,95 per maand kun je via live.bit-m.com een onbeperkt aantal keren een onbeperkt aantal Windows-werkstations (Ook met Vista) overnemen.

Hoe werkt het?
Het gebruik in vogelvlucht: als abonnee van de dienst (of gratis demogebruiker) moet je een klein programmaatje downloaden, de Admin viewer. Start de software en vul je sessiecode in. Deze pincode wisselt per dag, dus die moet je als abonnee even opvragen via je persoonlijke klantpagina bij bit-M.

Als jij nu iemand wilt helpen op afstand, laat je deze persoon surfen naar www.hulp123.nl waar het kleine programma Live.exe kan worden opgehaald. De gebruiker start dit programma en vult dezelfde sessiecode in, die jij eerder ook al invulde. Nu is de verbinding gelegd en neem je automatisch het scherm van het slachtoffer over.

De pc-besturing prikt volgens de leverancier dwars door firewalls en ingewikkelde routerconfiguraties. Voor zover onze test reikte, kunnen wij dat beamen. Een automatiseerder die bij grote banken heeft gewerkt en even met ons meekeek, waarschuwt dat zulke instituten het downloaden van programmas blokkeren. Nu lijkt me deze tool niet bedoeld voor de ict-helpdesk van een bank, maar okay, het is genoteerd.
Over veiligheid gesproken, bit-M meldt dat de oplossing gebruik maakt van een ingebouwde 256 bits-encryptie; digitaal afluisteren is daarmee volstrekt onmogelijk.