Sneller klaar met sneltoetsen

Windows kent al sinds versie '95' het gebruik van sneltoetsen. Het nut daarvan is simpel: tijd besparen.Deze workshop uit het boek '50 tips voor Windows XP' van Woody Leonhard, begeleidt je bij het maken van sneltoetsen in een aantal concrete scenario's.

Wie elke dag regelmatig dezelfde programma's of bestanden gebruikt en geen zin heeft om telkens naar de muis te grijpen kan een hoop tijd besparen door sneltoetsen in te stellen. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig. Je vertelt Windows dat je een bepaalde toetsencombinatie wilt gebruiken om een bepaald programma te starten of om een webpagina of een document te openen. Je kunt dan bijvoorbeeld met de toetscombinatie Ctrl+Alt+G de website Google openen of met Shift+F9 een nieuwe factuur maken.

Vreemde beperkingen
De sneltoetsen van Windows gaan gebukt onder enkele vreemde beperkingen, die vrijwel nergens zijn gedocumenteerd:

Je kunt toetsencombinaties alleen toewijzen aan snelkoppelingen.
In het algemeen kun je alleen sneltoetsen definiren voor snelkoppelingen op het bureaublad en in het menu Start.
Je kunt geen sneltoets toewijzen aan opdrachten die zijn gekoppeld aan het menu Start; in het menu Start werken sneltoetsen wel, maar niet als het een opdracht geldt die links bovenaan in het menu Start staat.
Sneltoetsen die je zelf hebt gedefinieerd, blijven zelfs werken wanneer je een programma gebruikt waarin dezelfde toetsencombinatie is gekoppeld aan een interne opdracht.
Sneltoetsen vormen een van de belangrijkste tijdbesparende mogelijkheden in Windows, zolang je maar weet wat wel en niet kan.