Softwarehuizen laten kansen op hogere omzet liggen

Onderzoek uitgevoerd door SafeNet en Software & Information Industry Association (SIIA) laten zien dat uitgevers moeite hebben met huidige licentiemodellen. Hierdoor ziet meer dan de helft kansen verdampen die de omzet zouden kunnen verhogen.

Uit het rapport ‘The State of Software Monetization’, een onderzoek onder 814 respondenten waaronder 600 softwareontwikkelaars en 200 eindgebruikers uit diverse industrieën, blijkt dat uitgevers een hoop kansen onbenut laten om de omzet te verhogen.

Flexibele licensering

53% van de respondenten zegt dat gebruikte licenties voor hun software niet flexibel genoeg zijn waardoor er meer software-piraterij plaatsvindt en zij dus omzet mislopen. Volgens de ondervraagden zou een licentie-model gebaseerd op de wensen van de klant de omzet kunnen verhogen. Ook meerdere prijsmodellen zouden kunnen helpen om de omzet een duw te geven.

Meer flexibiliteit leidt mogelijk tot een hogere omzet. Bron afbeelding: SafeNet/SIIA.

Piraterij en intellectueel eigendom

Niet alleen verschillende opties tot licensering zou de omzet kunnen verhogen volgens de respondenten, ook een betere bescherming van het eigen intellectueel eigendom zou helpen. 48% van de ondervraagden zijn er van overtuigd dat gebruik van hun intellectueel eigendom door de competitie een negatieve invloed heeft op hun omzet.

De eindgebruikers

Eindgebruikers zijn ook niet tevreden met de huidige regelgeving omtrent softwarelicenties. 59% van de ondervraagde eindgebruikers noemt het gedoe rondom softwarelicenties problematisch. Een van de adviezen die naar aanleiding van dit rapport gedaan worden, is dan ook dat softwareontwikkelaars en uitgevers moeten denken aan eindgebruikers en zichzelf de volgende vragen moeten stellen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van flexibelere softwarepaketten toegesneden op de behoeften van eindgebruikers, met daarbij behorende prijsmodellen.