Softwarepiraterij wereldwijd toegenomen

De softwarepiraterij is vorig jaar wereldwijd gezien toegenomen. In Nederland is het aantal illegale softwarekopien vorig jaar gelijk gebleven ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit onderzoek van Business Software Alliance (BSA) en onderzoeksbureau IDC.

Vooral opkomende IT-landen als India en China zouden voor de groei van illegale software hebben gezorgd. 43 Procent van alle software in de wereld was in 2009 illegaal, tegenover 41 procent in 2008. Van elke honderd euro legale software die in 2009 is verkocht, is 75 euro aan software illegaal.

De BSA toont zich toch verheugd over de uitslag. In de meeste landen is ondanks de economische recessie de softwarepiraterij afgenomen. In Nederland bleef het aantal illegale pakketten gelijk aan de hoeveelheid in 2008.

Volgens de onderzoekers is het terugdringen van piraterij goed voor de economie. Een BSA/IDC-onderzoek in 2008 toonde aan dat tien procent minder illegale software de komende vier jaar in Nederland 3.400 nieuwe banen en 454 miljoen euro aan belastingen oplevert en 1,6 miljard euro toevoegt aan het bruto nationaal product.

DC schat dat lokale dienstverleners en distributeurs aan elke euro aan software die legaal wordt verkocht, nog eens twee tot drie euro aan omzet verdienen.