SolarWinds Patch Management

Medewerkers die op eigen houtje allerlei updates installeren, zijn een doorn in het oog van elke ict-afdeling. maar hoe groter je bedrijf, hoe moelijker het is om overzicht te houden van wat er op alle afzonderlijke werkstations gebeurt. SolarWinds Patch Management schept orde in de chaos: met één centraal systeem worden voortaan alle installaties en updates binnen je hele bedrijf geregeld.

SolarWinds Patch Manager-software is een betaalbare, eenvoudig te gebruiken oplossing waarmee je al je servers en werkstations binnen je bedrijf kunt aansturen. De software werkt met Windows Server Update Service (WSUS) en System Center Configuration Manager (SCCM). Afhankelijk van je eigen netwerkomgeving, wordt Patch Manager direct geïntegreerde in je systeem. De software biedt een compleet overzicht van de beschikbare updates, welke updates je al hebt doorgevoerd en welke servers en werkstations in je bedrijf nog met een verouderde versie werken. Met dit overzicht kun je dus precies nagaan of al je werknemers met de juiste versies werken en dat zo nodig direct aanpassen.

De updates die Solar Winds verzorgt, zijn niet alleen die van Windows zelf, ook een breed scala aan externe programma’s zijn te integreren in Patch Manager. Denk bijvoorbeeld aan Google Chrome, Mozilla Firefox, Adobe- producten, iTunes en Skype. Komen er updates beschikbaar voor deze software, dan krijg je een melding via e-mail of pop-up- venster zodat je de nieuwe versie direct kunt doorvoeren.

Tijdbesparing

Inderdaad, direct door- voeren want de updates die Patch Manager presenteert zijn klaar voor implementatie. Al het onderzoek, scripting, verpakking en de meeste tests worden door SolarWinds ge- daan, waardoor de ict-afdeling die doorgaans met deze taak belast heeft veel tijd bespaart. De pre-build, geteste en kant-en-klare update die Patch Manager levert, kun je handmatig implementeren, maar je kunt er ook voor kiezen om deze automatisch te laten synchroniseren met de WSUS-server.

Risicovermindering

Het grote voordeel van Patch Manager is zonder twijfel dat het hele installatie- en update-beheer voortaan vanuit één centraal punt te regelen is. Medewerkers hoeven niet langer zelf te beslissen of ze hun software updaten. Daardoor wordt het risico dat er vervelende tools op afzonderlijke werkstations belanden van tafel geveegd. De ict-afdeling heeft voortaan alle controle, weet precies welke versies op welke systemen draaien en vermindert zo het risico op crashes en virussen. Werknemers zelf merken ondertussen niets van de updates en kunnen gewoon verder werken.

Praktijk

Toen IT-manager Jay Harper van Terminix Service op zoek ging naar een programma waarmee hij alle beveleiligingsoplossingen en Windows- updates op één plek kon aansturen, kwam hij uit bij drie diensten van drie verschillende aanbieders. Het bedrijf Terminix Service telt zeventig servers, 1100 werknemers en 55 externe locaties dus een efficiënte manier om alle systemen en werkstations te beheren was noodzakelijk. SolarWinds Patch Manager kwam als beste uit de test vanwege de mogelijkheid om zowel standaard Windows-programma’s als applicaties van derden te updaten via hetzelfde, gebruiksvriendelijke systeem. Niet alleen de uitgebreide mogelijkheden om Patch Manager naar eigen voorkeur te personaliseren viel goed bij Jay, ook de tijd die hij met de software bespaart waardeert hij erg: ‘Eerder kostte het bij elke update vier uur om hem te testen en vervolgens nog een week om hem te implementeren. Met Patch Manager kost het me maximaal een uur’, zegt Jay die het nog steeds ongelooflijk vindt.

MKB Proof 2013