Sophos XG 135w

De Sophos XG 135w firewall is een opvallend sterke speler. De XG 135w is een strakke desktop firewall die simpel management belooft. Niet onbelangrijk, zeker niet voor het mkb waar er vaak slechts een enkeling binnen een organisatie, en soms niet eens, verantwoordelijk is voor de it.

De behuizing is simpel gehouden, met aan de voorkant alleen enkele status-leds. Aan de achterkant bevinden zich acht 1GbE-poorten voorzien van koper. Verder tref je er een vga-poort aan, een com-poort en twee usb 2.0-poorten. De op een Intel-cpu gebaseerde firewall kent een doorvoer van 7Gbps, terwijl vpn-verbindingen een doorvoer van 950Mbps meten, IPS 1750Mbps en via de antivirus-proxy 1400Mbps.

Opvallend is dat Sophos de firewall echt met de gebruiker in beeld heeft ontworpen. Zo is de interface zo ontworpen dat je vanuit een scherm de policies kunt inzien en aanpassen van zowel gebruikers als applicaties. Hiermee zie je dus in een opslag hoe je netwerk in elkaar steekt, niet onbelangrijk. De gebruiksvriendelijkheid zit 'm niet alleen in het gemak van installatie, ook de snelheid van het netwerk wordt niet gehinderd door de beveiliging. De XG 135w is dan ook voorzien van Sophos' FastPath packet optimalisatie technologie. Dit zorgt voor constante maximalisatie van de data doorvoer zonder teveel pieken en dalen.

Niets zo onvoorspelbaar als de mens. Dit maakt dat meestal mensen de oorzaak zijn van eventuele ondermijningen van de veiligheid van je bedrijfsnetwerk. Daarom voorziet Sophos hun firewall van een zogenaamde Layer 8-technologie. Dit houdt in dat de veiligheidsprotocollen op het netwerk de identiteit van gebruikers beschouwen als actoren in de meerlaagse beveiliging, naast andere lagen zoals de fysieke plaats van de data, het netwerk en applicaties. Hierdoor is de it-verantwoordelijke met deze firewall in staat om de identiteit van gebruikers regels in te stellen, te controleren wie wat doet op het netwerk en eventuele bronnen van cyberaanvallen te lokaliseren. Een krachtig stukje technologie dus wat in de nabije toekomst zeker zijn waarde zal bewijzen. Dit leidt ook tot zeer gedetailleerde rapportages die lokaal opgeslagen worden. Die rapportages kunnen tot op gebruikersniveau gemaakt worden. Hier introduceert Sophos nog iets nieuws: het User Threat Quotient-rapport. Deze rapportages vertellen je precies welke gebruikers op je netwerk daadwerkelijk een risico vormen voor de beveiliging en hoe groot dit risico is. Zeer nuttige en krachtige rapporten dus.

Prijs: vanaf € 1245,-
Info: sophos.com/xgfi rewall

MKB Best Choice 2015