Spam vorig jaar afgenomen

Spam is een hardnekkig, tijdrovend, gevaarlijk en sinds vorig jaar ook afnemend verschijnsel. Hoewel nog allesbehalve weinig, gingen in 2010 voor het eerst in de geschiedenis minder spamberichten rond dan in het jaar ervoor.

Deze conclusie doet netwerkfabrikant Cisco, in hun jaarlijkse security-onderzoek. Volgens Cisco nam spam wereldwijd weliswaar af, maar in landen waar internet sterk in opkomst is, steeg het aantal ongewenste e-mails (logischerwijs) ook.

Een andere, minder verrassende trend is de verschuiving van bedreigingen voor (voornamelijk) het Windows-platform naar andere beturingssystemen en smartphones.

Verder is Money Muling een oprukkend fenomeen. Dit zijn mensen die worden geworven om bankrekeningen te openen, of zelfs hun eigen bankrekening gebruiken, om witgewassen geld in omloop te brengen. Money muling-operaties worden ingewikkelder en krijgen een internationaal karakter. Cisco verwacht dat cybercriminelen hierin flink gaan investeren in 2011.

Daarnaast ontstaan cyberaanvallen steeds vaker niet zozeer door gaten in de techniek, maar doordat mensen te goed van vertrouwen zijn. In het security-rapport is een lijst van zeven 'fatale zonden' opgenomen die cybercriminelen gebruiken bij social engineering scams, hetzij in de vorm van e-mails, sociale netwerken, chat of telefoon. De zeven zwaktes zijn: seksuele aantrekkingskracht, hebzucht, ijdelheid, vertrouwen, luiheid, mededogen en noodzaak.

Het Cisco security-rapport kun je inzien op hun website.