Spamrecord naar nieuw record: 96,2 procent

Het percentage spam in e-mail in Nederland is in maart 2009 uitgekomen op een recordpercentage van 96,2 %, meldt spam- en virusbestrijder Cleanport. Hiermee zijn de records van de zomermaanden in 2008 ruimschoots verbroken.

Juist in de weekeinden is het aandeel spam in de berichten hoog, tot wel 99 procent. Maar dat laat zich eenvoudig verklaren door het feit dat veel zakelijke gebruikers van email dan twee dagen rust houden.

Botnetwerk is business
De nieuwe records geven aan dat het McColo-effect duidelijk over is. In november 2008 werd de webhosting-serviceprovider McColo afgesneden van het internet. Bij McColo draaiden de zogenaamde Command en Control servers van veel botnetwerken zoals Mega-D, Srizbi en Rustock. Na een aanvankelijke daling van 56 % van het aantal spamberichten in Nederland gedurende de eerste dag na sluiting liep het spampercentage weer snel op. Botnetwerken worden verhuurd aan spammers of kwaadwillenden die op vertrouwelijke


De spamtrendgetallen in dit artikel komen van CleanPort. Dit bedrijf biedt managed security, oftewel op afstand beheerde beveiliging. Je krijgt een kast op jouw locatie die je netwerk volautomatisch filtert en reinigt van onder meer spam. In een WINMAGPro-test van security appliances in 2007 kwamen ze als beste leverancier naar voren.

gegevens uit zijn. Daarom worden botnetwerken snel herbouwd waardoor het effect van het opsporen en stilleggen van een botnetwerk slechts een zeer tijdelijk effect heeft.

Stijging gebruik Google Groups
In maand maart was er tevens een stijging te zien van spamberichten die e-mailgebruikers met een korte tekst en een link probeert te verleiden naar een pagina binnen Google Groups (Google Discussiegroepen), de webversie van de USENET-nieuwsgroepen. Op de betreffende pagina binnen Google volgt dan vervolgens de commercile boodschap van de spammer. Door het vermijden van plaatjes en bepaalde woorden pogen spammers anti-spamoplossingen te omzeilen.

Weinig virussen in mail
Een kleine opsteker is dat het aantal virussen in e-mails in maart laag blijft; minder dan 0,1 % van de totale e-mailstroom. Kwalijke code wordt anno 2009 vooral via besmette websites overgedragen aan argeloze bezoekers.