Special: Onlinebackup (1) - Inleiding

Databeveiliging en internet waren een paar jaar geleden nog elkaars vijand, maar sindsdien is dit in hoog tempo veranderd. Nederland loopt hierbij voorop en vooral het mkb is genteresseerd om via het internet diensten af te nemen waarvoor het zelf te klein is.

De voordelen van een onlinebackup zijn groot en divers. Het belangrijkste pluspunt is dat de backup niet in het eigen huis of kantoor wordt bewaard. De data is daardoor beschermd tegen diefstal en verlies door calamiteiten.

De backup zelf is bovendien veiliger door de goede bescherming en hoge kwaliteit van opslag die de datacenters waar online services de data bewaren, bieden. Een dergelijke kwaliteit zal een mkb-er nooit zelf kunnen realiseren.

Ook ontneemt een onlinebackup de afnemer alle zorgen over de kwaliteit en grootte van het backupmedium, dus geen gerotzooi meer met tapes of disks. Software voor onlinebackups is bovendien duidelijk weer een stap vooruit in vergelijking met de meeste producten voor lokale backups.

Eenvoud overheerst

De stortvloed van functies en opties die jarenlang backupsoftware kenmerkte,  is hier ver te zoeken. Eenvoud overheerst, foute keuzes kunnen nagenoeg niet gemaakt worden. Aanvullend zien de meeste leveranciers van onlinebackup zich vooral als dienstleverancier die behalve het bewaren van de gegevens juist ook zorgt voor duidelijke communicatie met de afnemer over de status van zijn backups en die waarschuwt wanneer bijvoorbeeld een backup te lang al niet meer is gemaakt.