Special: Onlinebackup (2) - De software

Onlinebackup kun je afnemen bij tientallen providers. Echter werken zij allemaal met slechts een handjevol software die deze back-up voor je regelt. De vier belangrijkste pakketten op een rij.

Vanuit Hong Kong ontwikkelt de firma Ahsay sinds 2001 succesvol eigen software en verkoopt deze aan providers om diensten voor onlinebackup mee te maken. Ahsay claimt zelfs wereldwijd meer dan 1,1 miljoen installaties van haar software te hebben en daarmee wereldmarktleider te zijn voor de zakelijke markt.

De Ahsay cliënt software, de Online Backup Manager is met name geschikt voor klanten in het mkb. Dankzij de standaard meegeleverde plug-ins voor Exhange, MSSQL, MySQL, Lotus Notes en Domino en Oracle kan iedere database van de klant worden meegenomen in de backup. Uniek kenmerk is dat een licentie over meerdere servers bij een klant kan worden gedeeld. Zo hebben klanten met meerdere servers één overzicht en kan het quota worden gedeeld.

Dankzij de ingebouwde Java-tool is de Ahsay software geschikt voor alle besturingssystemen zoals Windows, Linux en Mac. De versleuteling is in 256-bit AES. Ahsay houdt de uploads beperkt via de GZIP-compressie, de incremental backup en door de In-File data (maakt alleen een backup van de wijzigingen binnen de gewijzigde bestanden). Bij meer dan 50% verschil wordt een bestand helemaal opnieuw verstuurd. Zo zijn alle bestanden ook razendsnel te herstellen. Dankzij de Continue Data Protection worden alle gewijzigde bestanden direct opgeslagen in de backup. De Ahsay Online Backup Manager is eenvoudig in gebruik en door de Provider zelf te voorzien van huisstijl en logo's.

PS. Inmiddels is er een nieuwe versie van Ahsay verschenen, welke we op een later tijdstip zullen testen.