Specs nieuwe BlackBerry's en OS uitgelekt

De foto's en specificaties van vier nieuwe BlackBerry's zijn uitgelekt en in handen gekomen van de website Crackberry. Ook details over de nieuwe versie van het besturingssysteem, BlackBerry 6.1 Evolution, zijn hierdoor bekend geworden.

Uit de documenten blijkt dat fabrikant Research In Motion van plan is om dit jaar vier nieuwe BlackBerry's uit te brengen. Het gaat om een nieuwe Bold met touchscreen, een nieuwe versie van de Storm met een 3,7 inch scherm (de grootste ooit voor een BlackBerry) en twee nieuwe versies van de Curve, waarvan één ook een touchscreen heeft.

De nieuwe BlackBerry's draaien alle vier op een Qualcomm-processor, waarmee RIM lijkt af te stappen van de Marvell-processoren die in vorige toestellen werden gebruikt. Ook lijken touchscreens een prominentere plek te krijgen in de smartphone-lijn.

De toestellen maken allemaal gebruik van in Nederland niet ondersteunde cdma-netwerken. Het is daarom nog niet zeker of de toestellen ook daadwerkelijk in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, waar gsm de standaard is.


BlackBerry 6.1 Evolution

De nieuwe versie van het besturingssysteem, BlackBerry 6.1 Evolution, zorgt voor verschillende verbeteringen. Zo ondersteunt het nieuwe os een kompas- en tetheringfunctie en near field communication, waarmee mobiele betalingen kunnen worden gedaan.

Daarnaast kunnen met BlackBerry 6.1 video-opnames in hd worden gemaakt en wordt html5 ondersteund. Met het nieuwe os moeten gebruikers bovendien sneller kunnen browsen en krijgen toestellen een universele stemgeactiveerde zoekfunctie.