Spiceworks IT Desktop: gratis IT-managementsoftware

Applicaties die een bedrijfsnetwerk helpen managen, kosten doorgaans minstens enkele tientjes per werkplek. De makers van Spiceworks IT Desktop vinden dat 'zonde': hun pc- en netwerkmanagementsoftware kost helemaal niets.

Spiceworks IT Desktop, bedoeld voor het midden- en kleinbedrijd, is geen echte beheersoftware; het kan niet vanaf n werkplek (die van de beheerder) - zeg - twintig andere werkstations overnemen en van nieuwe patches voorzien. Het kan wel de volledige 'inventaris' aan boord van de pc's rapporteren: de software, de patches, de services - en dat is het halve werk: weten wat er op alle computers aan software staat en met welke versie precies. Ook de licenties komen in beeld. Geen onbelangrijk detail als de BSA in jouw branche extra actief is...

Niet alleen Windows-pc's in een netwerk kunnen in kaart worden gebracht. Ook Macs, Linux-computers, servers, routers en andere IP-gebaseerde apparaten (printers, netwerkcamera's, et cetera).

Helpdesk
Een leuke extra is de helpdeskfunctie. Professionele it-ers koppelen een ticket (nummer) aan iedere klacht. Die ticketfunctie kent ook de ingebouwde helpdeskfunctie van Spiceworks IT Desktop.

De software kan gratis zijn, omdat Spiceworks IT Desktop ook adviezen geeft met welke software of hardware een bepaald probleem is tackelen. De leveranciers van deze apparatuur sponsoren weer de makers van Spiceworks IT Desktop.

Spiceworks meldt dat al 160.000 mkb-ers wereldwijd haar software gebruiken. De makers melden in december met een nieuwe versie te komen die extra mogelijkheden zal kennen.

Info/download: www.spiceworks.com