Spotgoedkope mini-laptop van Asus

's Werelds 'eenvoudigste' en goedkoopste notebook zou de pc-markt best wel eens op zijn kop kunnen zetten. De Asus Eee PC kost slechts 200 dollar, weegt nog geen kilo en past zo in je tas.

Asus wil met de lage prijs iedereen op de wereld de kans bieden een pc te bieden. Een sympathiek streven, al is een tweedehands Pentium III met 25 vele malen goedkoper en vermoedelijk net zo adequaat. Wij denken dat de ASUS Eee PC eerder zal aanslaan als tweede of derde pc in huis. Voor op de bank, onderweg of voor de kinderen.
Volgens Asus is de Eee ontworpen voor internetgerelateerde activiteiten, wat ons betreft een slimme zet, aangezien notebooks hier het meeste voor worden gebruikt en bovendien toch bijna alle toepassingen naar internet verhuizen. Dankzij de ingebouwde WiFi-kaart kun je hem overal in huis gebruiken. Er zit zelfs een bescheiden webcam op.

Minimalistisch
Een fikse beperking is de opslagcapaciteit. De Eee gebruikt flash-geheugen als opslagruimte: standaard 4 GB, tot 16 GB is mogelijk. Ons eerste gevoel zegt: wat weinig! Maar wie er van afziet mediabestanden op de Eee te bewaren en alleen de meest gebruikte programma's lokaal installeert zal merken dat het genoeg is. Ter vergelijking: in de tijd dat de eerste Pentium III-pc's op de markt kwamen was een harde schijf van 8 GB nog heel normaal en meer dan toereikend. De Asus Eee is compatibel met Linux en Microsoft Windows XP. Voordeel van het flash-geheugen is wel dat de PC in minder dan 15 seconden opstart en wel tegen een stootje kan.
Een ander onderdeel waar Asus hun minimalistische filosofie op los heeft gelaten is het scherm: 7-inch is voor een notebook hl klein, maar dat houdt hem wel lekker draagbaar. Voor honderd dollar extra is er ook een 10-inch versie.

Eee
Zo'n merkwaardige naam, daar moet een gedachte achter zitten. Volgens Asus staan de letters voor: eenvoudig te leren, excellente internetbeleving en excellente mobiele computerervaring. Hier moet haast wel lang over nagedacht zijn. De associatie met de populaire Wii-spelcomputer zal een grotere rol gespeeld hebben. Net als de Wii is de Eee eenvoudig onder de knie te krijgen omdat het twee verschillende gebruikersinterfaces biedt: de 'easy' modus voor onervaren gebruikers en de 'full desktop' voor ervaren gebruikers.


ASUS is van plan de Eee PC in juli of augustus op de markt te brengen en de doelstelling is dit jaar nog 200.000 eenheden te verkopen.

Prijzen:
7-inch versie: $ 199,--
10-inch versie: $ 299,--

Info:
www.asus.com