Stappenplan: NAS aan internet koppelen

Network Attached Storage is in de basis eenharde schijf met netwerkaansluiting. Moderne NAS-drives komen met handige extra's, zoals een webalbum van de foto's op je drive. Wil je die op het internet presenteren, dan moet je wel iets in je netwerkrouter aanpassen.

Alle computers aan het internet werken met een uniek IP-adres. Maar als je n breedbandinternetverbinding deelt in een lokaal netwerk, krijgen lle apparaten binnen dat LAN eigen IP-adres dat losstaat van de adressering van computers op het internet.

Geen enkel probleem
Dat is voor gewoon internetgebruik geen enkel probleem. De (wireless) netwerkrouter (of breedbandmodem met routerfunctie) die de internetoprit deelt, zorgt dat al het dataverkeer netjes naar het juiste netwerkapparaat binnen het LAN wordt omgeleid. Je kunt probleemloos surfen en mailen vanaf iedere pc in het netwerk.

Maar computers vanaf het publieke internet hebben geen toegang tot apparaten (zoals NAS-drives) binnen een lokaal netwerk. Die laatste zitten immers op hun eigen 'private' IP-adres, dat niet aanroepbaar (of zelfs bekend) is op het internet. Bovendien houdt de firewall in de netwerkrouter vrijwel alle aanroepen vanaf het internet tegen.

De oplossing
Het probleem is dus de router in je lokale (draadloze) netwerk. En daar vinden we gelukkig ook de oplossing. Wij gebruiken in ons voorbeeld een recente, capabele wireless-LAN breedbandrouter van D-Link, de D634M (zie foto). Hierin zetten we een poort naar de buitenwereld open voor n specifiek netwerkapparaat. D-Link gebruikt hiervoor de term 'Virtual server', in andere merken routers is er sprake van 'Port Forwarding'.