Startpagina Google gaat meer op Hyves lijken

Google bedient nieuwsjunkies al enige jaren met een persoonlijk in te richten informatiepagina op iGoogle.nl. Van deze handige pagina om je browser mee te starten is een nieuwe versie in aantocht met Hyves-achtige trekjes.

De nieuwe versie van iGoogle (google.nl/ig), zoals beschreven op de experimentele sectie van de dienst, bevat geen revolutionaire nieuwe mogelijkheden. De nieuwe features betreffen met name een aanpassing van het uiterlijk.

In de huidige opzet staan de iGoogle-gadgets (de informatie-elementen op je pagina) in een vast 'raamwerk'. Op zich werkt dat prima, maar alle elementen hebben dus een vaste maat. Veel meer dan een paar artikelkoppen passen er niet in, als je veel gadgets gebruikt en deze - dus - klein moet houden.

Nieuwe opzet
In de nieuwe opzet waarmee Google experimenteert, kunnen bepaalde gadgets en subpagina's van je iGoogle-pagina aan de linkerzijde worden ingeklapt tot n beschrijvende regel tekst. Zo houd je meer ruimte over voor je belangrijke gadgets in het midden van je pagina. Die maak je dan lekker groot.


In de nieuwe opzet kun je gadgets inklappen tot n regel aan de linkerzijde.

Als je wilt, kun je van 'newsfeeds' op je pagina ook een grotere versie opvragen met meer regels tekst dan een paar zinnen uit het intro.


Optioneel meer tekst in een nieuwsgadget.

Chatten
Het was al mogelijk te chatten met vrienden of collega's in bepaalde diensten van Google (zoals in docs.google.com). Deze feature zit straks ook in de iGoogle-pagina's.


Chatten met online vrienden en collega's via je eigen iGoogle-startpagina.

Buddy
Op de experimentele pagina's van iGoogle zien we ook een gadget staan die en statusupdate geeft van de vrienden en collega's in je netwerk. Een muisklik op een 'buddy' en je start een chatsessie, mits deze een Google-account heeft n beschikbaar is voor een gesprek (je kunt status instellen op 'busy' of 'away'). Wat nog ontbreekt is een complete galerij van vrienden op een profielpagina, zoals Hyves biedt. Althans: die is nog niet zichtbaar

Google introduceerde vorig het OpenSocial-platform, technologie via welke internetgebruikers hun persoonlijke informatie kunnen delen met tientallen sociale netwerkdiensten tegelijk. Het zou wel erg naef zijn om te denken dat Google niet ook zelf met een sociale netwerksite op de proppen komt.

Enqute
Google is genteresseerd naar de mening van iGoogle-gebruikers over de nog experimentele features en nodigt hen uit een enqute in te vullen.