Steeds meer malware standaard meegeleverd

Volgens een rapport van G Data wordt er steeds meer malware gemaakt voor Android-apparaten. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er ruim 560 duizend nieuwe malware samples, 27 procent meer dan een kwartaal eerder. Maar nog opvallender is dat een aantal smartphones al malware bevatten nog voor ze de doos uitkomen.

In 2014 vond G DATA voor het eerst vooraf geïnstalleerde malware op smartphones. Volgens G DATA ligt de schuld echter niet bij de ontwikkelaars van de toestellen, zij verdenken een tussenpersoon. De malware bevindt zich meestal in een legitieme applictie die is gemanipuleerd waardoor deze malware bevat. Hierdoor verstopt malware zich vaak tussen de gebruikelijke functies van de applicaties.

De malware werd enkel gevonden op Aziatische modellen, waaronder de Xiaomi MI3, Huawei G510, Lenovo S860, ConCorde SmartPhone6500, DJC touchtalk, ITOUCH, en de XIDO X1111.

Nieuw record

De enorme toename van malware zorgt voor een nieuw record op dit gebied. Het is voor het eerst dat G Data in een half jaar tijd ruim een miljoen nieuwe exemplaren van malware voor Android vond. Op dit moment verschijnen er meer dan 6100 nieuwe malware-soorten per dag, wat neerkomt op één per veertien seconde.

G Data verwacht dat er in heel 2015 meer dan twee miljoen nieuwe malware strains voor Android zijn gemaakt en ook dat is een record. Dit betekent dat het aantal nieuwe malware samples in twee jaar verdubbeld is.

Het gehele rapport van G Data is hier te lezen.