Stemcomputers SDU afgekeurd na tip hackers

De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, waartoe enkele oud-hackers behoren, heeft succes geboekt. Zij bewezen dat stemcomputers van de SDU zijn af te luisteren en de AIVD bevestigt deze mogelijkheid. De stemcomputers zijn buiten gebruik gesteld.

Het is bij de machines te eenvoudig te achterhalen wat iemand gestemd heeft, door op afstand met een gevoelige ontvanger naar radiogolven te luisteren. De e-accent grave in Christen Democractisch Appl genereert een afwijkende bliep, die tot 40 meter afstand kan worden waargenomen.

Per direct zijn de stemcomputers buiten gebruik gesteld. Hierdoor zal er in 35 gemeentes weer met potlood gestemd moeten worden. Een andere optie is kiezen met een stemcomputer van een andere leverancier: Nedap.

In totaal zijn er 1200 machines van Sdu in gebruik, zo'n 10% van het totaal aantal stemcomputers. "Dit vormt een te groot risico voor het stemgeheim. Daarom heb ik de vergunning voor de stemmachines ingetrokken" zei minister Atzo Nicola van Bestuurlijke Vernieuwing.