Sterke daling aantal verscheepte pc's eerste kwartaal 2013

De IDC heeft het kwartaalrapport over het aantal verscheepte pc's vrijgegeven, de cijfers zijn niet om vrolijk van te worden. In ieder geval niet voor Microsoft en het Windows 8-besturingssysteem.

Het eerste kwartaal van 2013 zijn er krap 76,3 miljoen pc's verscheept. Dat is 13,9 procent lager dan het eerste kwartaal van 2012, toen er ruim 88,6 miljoen pc's verscheept werden.

Volgens Bob O’Donnell, IDC Program Vice President, Clients and Displays, is vooral Microsoft met Windows 8 de grote boosdoener: 'Hoewel sommige consumenten de vorm waarin Windows 8 met touch-ondersteuning kunnen waarderen, maken de radicale veranderingen aan de interface, het verwijderen van de Start-knop en kosten die gemoeid zijn met aanraakgevoelige apparatuur Windows 8 minder aantrekkelijk tegenover tablets en soortgelijke apparaten. Microsoft zal enkele moeilijke keuzes moeten maken om de pc-markt nieuw leven in te blazen.'

Het gaat al langer niet heel goed met de pc-markt, deze cijfers doen weinig om dit beeld te wijzigen. Van de wereldwijde top 5-fabrikanten is er slechts een wiens verscheepte aantal pc's niet gedaald is. De verschepingen van Lenovo naar het westen toe zijn gestegen. In Azië zijn deze juist weer gedaald, wat er uiteindelijk voor zorgt dat het aantal verscheepte Lenovo pc's uiteindelijk gelijk is gebleven vergeleken met het eerste kwartaal van 2012.

Hieronder tref je een grafiek aan met alle cijfers op een rijtje:

IDC: Worldwide shipment numbers
Bron: IDC

IDC: Worldwide shipment 2013