Steve Ballmer gaat binnen een jaar met pensioen

De CEO van Microsoft, Steve Ballmer, gaat binnen een jaar met pensioen. Dit heeft Microsoft bekendgemaakt. Ballmer blijft tenminste aan totdat er een geschikte opvolger is gevonden.

De aankondiging van Microsoft komt op een moment dat het bedrijf in een overgangsperiode zit. John Thompson, het hoofd van de raad van bestuur bij Microsoft, zegt in het officiële bericht: 'De raad zet zich in voor de transformatie van Microsoft naar een succesvol bedrijf dat apparatuur en services levert. In dit licht focussen we ons op het kiezen van een CEO die samen met de bedrijfsleiding de route en uitvoering uitstippelt voor het bedrijf in deze hoog competitieve industrie.'

Geen succes

Hoewel Microsoft geen reden geeft voor het vertrek van Ballmer speelt het falen van Ballmer om nieuwe Microsoft-producten een succesvol in de markt te zetten ongetwijfeld mee. Windows 8 en de relatief dure Surface-tablets zijn beide niet de klappers waar Microsoft op hoopte. Voor Windows 8 staat inmiddels een oplossing op stapel, Windows 8.1, een update die 18 oktober zal verschijnen.

Reorganisatie

Ballmer is niet onomstreden. Zo vertrokken onder zijn leiding gewaardeerde Microsoft-medewerkers als Steve Sinofsky en Ray Ozzie. Ook is hij niet vies van rigoureuze reorganisaties. Onder de leiding van Ballmer werd het bedrijf eerder dit jaar volledig gestroomlijnd, waarbij afdelingen binnen het bedrijf verdwenen en er nieuwe divisies voor in de plaats kwamen die zich richten op functies in plaats van producten. Dit alles met het oog op de nieuwe koers die Microsoft wil gaan varen waarbij de speerpunten cloud, big data, social en mobility leidend zijn.

Vanaf 1980 werkte Ballmer bij Microsoft en ging in 1998 aan de slag als president van de softwaregigant. In 2000 werd hij benoemt tot CEO hoewel Bill Gates toen nog steeds de technologische visie van het bedrijf bepaalde tot zijn volledige aftreden in 2006. Onder leiding van Ballmer werd onder andere Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 uitgebracht. Sinds de aankondiging van zijn vertrek zijn de aandelen van Microsoft met maar liefst negen procent gestegen. Hoewel dit wellicht geen compliment is voor Ballmer, levert dit hem als grootaandeelhouder wel behoorlijk wat geld op. Over een eventuele opvolger wordt trouwens nog helemaal niet gesproken. 

Steve Ballmer binnen 12 maanden met pensioen
De CEO van Microsoft vertrekt. Een opvolger is nog niet bekendgemaakt.