Strak in de borstzak: Samsung SGH i600

WINMAG Pro heeft een voorkeur voor mobiele telefoons die je comfortabel laten e-mailen. Een klein qwerty-toetsenbord is dan een must. De Samsung i600 koppelt draagcomfort aan prima typemogelijkheden en 'live' synchronisatie door de ether, met een e-mailserver.

Het kan WINMAG Pro niet licht en dun genoeg zijn, waar het smartphones betreft. Een van de criteria in ons testlab is dan ook de 'borstzaktest'. We trekken een overhemd aan en stoppen de mobiel in de borstzak. Gaat de blouse raar hangen of gek opbollen, dan is het toestel ons eigenlijk te zwaar en te lomp. Holsters en riemtasjes vinden

OORDEEL

+ dun
+ licht
+ Windows Mobile (wel versie 5)
+ strak, zakelijk design
+ typecomfort


"De mooiste en handigste lichtgewichtoplossing voor mobiel internet.

wij geen optie. In het geval van de uiterst strak ogende Samsung SGH i600 blijft onze kleding keurig in de plooi. De specificaties zeggen 99 gram, maar onze weegschaal telt 8 gram meer. Nog steeds lichtgewicht, natuurlijk.

107 grammen
Wat Samsung in die 107 grammen en dunne behuizing (1,2 cm) weet te proppen, is precies dat wat de kenniswerker nodig heeft: Windows Mobile 5, inclusief ActiveSync voor draadloos synchroniseren met een Exchange Server (hoewel een gewone e-mailpostbus ook voldoet), de keuze uit grps, umts, hsdpa of WiFi voor internet onderweg en tot slot een aantal viewers voor Office-documenten. In Windows Mobile 6 (zoals op de HTC S710) is ook het bewerken van kantoordocs mogelijk, maar laten we eerlijk zijn: dat is op zo'n klein schermpje eigenlijk geen doen.

De Samsung beschikt over een gentegreerd klavier recht onder het scherm. Het is nog iets kleiner dan het klavier van de Palm Treo en consorten. Toch gaat het duimtypen even snel en gemakkelijk.

Lezerstip
Een lezer tipte het opzetten van een PAN-accesspoint met de i600. Als je het toestel van snel mobiel internet voorziet (umts, hsdpa), kun je hem de verbinding laten delen in een Personal Area Network. Je notebook kan op de internetconnectie meeliften en hoeft niet zelf van een breedband-laptopkaart te worden voorzien.

De funfactor bij dit toestel zit hem in de twee (!) camera's: n aan de achterzijde voor maximaal 1,3 megapixel snapshots en een camera aan de voorzijde voor beeldbellen via een snelle mobiele verbinding.

Niet supersnel
Verwacht geen supersnel systeem. Applicaties laten soms enkele seconden op zich wachten. De tamme processor zorgt wel voor een ruime stand by tijd. In theorie tot 300 uur, maar bij gebruik van een permanente internetverbinding moet je eerder denken aan twee of drie dagen.


Specificaties
Prijs: 343,-- los (excl. btw) | vanaf 0,-- in combi met gsm-abonnement (zie www.smartphoneshop.nl) | Besturingssoftware: Windows Mobile 5 | Info: www.samsung.nl