Student ontwikkelt 'nieuwskaart'

Jeroen Wijering, student aan de Design Academi in Eindhoven, ontwikkelde een even eenvoudig als briljant concept: een wereldkaart op internet, waar realtime nieuws op wordt geprojecteerd.

Wijering ontwikkelde zijn 'What's up'-applicatie in Flash-formaat. Het voordeel van Flash is dat het er gelikt uitziet en dat er naast geanimeerde elementen ook interactiviteit in zijn wereldnieuwskaart kan worden opgenomen.

Die bestaat in de What's up-applicatie uit rss-nieuwkanalen van diverse nieuwssites (wereldwijd), die in zijn kaart gekoppeld zijn aan de wereldsteden. De steden lichten in een fel kleurtje op als er nieuws te melden valt. Klik erop en het nieuws presenteert zich in de vorm van een headline. Nog een keer klikken en je surft door naar de nieuwsbron zelf.

Vingeroefening
Wijering geeft zijn What's Up-applicatie het versienummer 0.9. Het is dus nog geen commercieel product, maar een interessante vingeroefening.
In de wereldkaart die op Mijerings website staat zijn de nieuwtjesoude berichten. Het gaat om het idee. Voor realtime nieuws heeft de kaart de nodige servercapaciteit nodig en deze heeft Mijering nu (nog) niet.

Toepassing
In theorie is zijn nieuwskaart een uitermate interessante toepassing voor wereldwijde nieuwszenders en nieuwsconsumenten die het internationale nieuws in een bepaalde regio willen volgen. Denk aan uitgezonden militairen en hun familie (het thuisfront), aan wereldwijd werkende of leverende bedrijven, of aan toeristen die een verre wereldreis plannen en alvast lokale (nieuws)ontwikkelingen willen volgen.

Mijering is inmiddels afgestudeerd aan de Design Academie en begint in september aan een Master-studie aan de Technische Universiteit van Eindhoven.

Bron: http://www.jeroenwijering.com/?item=What's_Up?