Sun maakt Java echt gratis

Sun Microsystems, de uitvinder en oorspronkelijke ontwikkelaar van de Java-technologie, geeft de eerste delen van de broncode vrij, voor Java Platform Standard Edition (Java SE) en Java Platform Micro Edition (Java ME).

Met meer dan 3,8 miljard apparaten die gebruik maken van Java, kent de technologie een enorm bereik. Van mobiele telefoons tot smartcards, Java-technologie biedt n platform voor software-innovatie. Door Java in open source beschikbaar te stellen en klanten daarnaast commercile producten met volledige garantie te bieden, verwacht Sun dat het gebruik van Java-technologie verder toeneemt.

De zet van Sun is een domper voor Microsoft, omdat het de verkoop van licenties van zijn lichte versie van Windows (Windows Mobile) onder druk kan zetten.

De Java-technologie wordt als gratis software vrijgegeven onder de GNU General Public License versie twee (GPLv2). Ook voegt Sun de GPLv2-licentie toe aan de Java Platform Edition (Java EE), die via project GlassFish al een jaar beschikbaar was onder de Common Development en Distribution License (CDDL).