Symbaloo.com: een grafisch jasje voor internet

Sinds de Apple Mac (1984) kent de computer een grafische interface. Toen het internet opkwam, maakten we een stap terug. Met tekstlinkjes naar websites en andere informatiebronnen. Met Symbaloo.com, een nieuwe startpaginadienst, krijgt eindelijk ook het internet een grafische interface.

Symbaloo, een nieuw Nederlands internetbedrijf, ging deze week officieel van start. Met Symbaloo maakt iedereen heel eenvoudig een persoonlijk bureaublad op internet. Een bureaublad dat makkelijk navigeert en snel toegang geeft tot algemene, voorgedefinieerde sites en zelfgeselecteerde websites. Naast een lokale variant is het tevens mogelijk een bureaublad aan te maken dat vanaf elke plaats ter wereld toegankelijk is.

Eenvoudiger navigatie
Het idee voor Symbaloo ontstond in december 2006. De Nederlander Tim Has zocht naar een manier om internetnavigatie eenvoudiger te maken. Eenvoudiger en overzichtelijker. Als naam werd gekozen voor het Oudgriekse werkwoord Symbaloo, wat 'verzamelen' of 'bij elkaar brengen' betekent. In juni 2007 werd Symbaloo als bta gentroduceerd. Inmiddels zijn lokale versies van Symbaloo (met lokaal nieuws & informatie) beschikbaar in Nederland, Frankrijk, Spanje, de VS en Engeland.

Onze indruk
Uiteraard heeft ook WINMAG Pro even gewerkt met Symbaloo, zeker niet de eerste starpagina voor internet. De schrijver van dit stukje, gebruikt al een tijdje een 'persoonlijke pagina' bij Google (iGoogle) als zijn startpagina. Een pagina vol met nieuwskanalen van diverse webbronnen (zie afbeelding 2). Hartstikke handig, want je leest in n oogopslag l het nieuws van l deze bronnen.
Symbaloo heeft dat niet: de vrolijk gekleurde iconen zijn alleen maar startpunten; je moet ze echt aanklikken om het nieuws of een zoekpaneel te openen. De startpagina van Symbaloo oogt daardoor statisch; er verandert weinig. Als het standaardicoon voor de fileinfo nu rood zou worden bij veel files, of beter rood bij files in jouw regio, dan gaan de iconen echt 'communiceren' en zou de interface tot leven komen.
De ultieme startpagina bestaat wat mij betreft uit een mix van de sexy interface van Symbaloo en de informatiedichtheid en actualiteit van iGoogle.
Kleurrijke blokjes
Symbaloo kan het best beschreven worden als een verzameling kleurrijke blokjes. De kleurige matrix biedt een overzichtelijke indeling in verschillende categorien websites. Hieronder ook veelgebruikte diensten zoals Google, Wikipedia, Gouden Gids, Marktplaats, Buienradar, TVGids.nl, Albert, Amazon, online vertalen en diverse 'RSS feeds' (nieuwskanalen). Tevens is er een aparte overzichtspagina beschikbaar waarop het nieuws wordt gepresenteerd.

Drag and drop
Via een drag and drop-functionaliteit kunnen gemakkelijk blokjes worden toegevoegd, verplaatst of verwijderd. Het ontwerp en de interface zorgen voor een nieuwe, gemakkelijke manier van navigeren op het web. Doordat gebruikers zelf op eenvoudige wijze hun persoonlijke pagina kunnen samenstellen, is de dienst voor alle typen gebruikers aantrekkelijk, melden de makers .
Tim Has: We onderscheiden ons door eenvoud. Er zijn voldoende sites waarmee je persoonlijke homepages kunt maken, maar niet n zo simpel als Symbaloo. Het is zo simpel dat je het zelf had kunnen verzinnen.

Symbaloo-netwerk
Sinds de bta-introductie van Symbaloo in juni, zijn er via een aantal Amerikaanse weblogs veel enthousiaste reacties gekomen vanuit de hele wereld. Het resultaat is een 'community' van Symbaloo-fans die bijdragen aan de vertaling en contentontwikkeling van lokale versies van Symbaloo. De inbreng van gebruikers blijft een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van Symbaloo. Deze ontwikkelingen zijn te volgen op de site onder het kopje Symbaloo Secrets.

Symbaloo-team
De organisatie van Symbaloo bestaat uit ontwikkelaars, redacteurs en business developers. De dagelijkse leiding is in handen van Eduard Weijgers (CEO). Verder bestaat het management team uit oprichter Tim Has (Business Development), Koen Dantuma (CTO) en Steven Jongeneel (CMO/ Marketing Partnerships).
Symbaloo is een Nederlandse onderneming en is gevestigd in Delft. Het bedrijf is momenteel in gesprek met informal investors over verdere internationale expansie.

Kijk voor een kort filmpje en meer informatie over de nieuwe dienst op www.symbaloo.com/nl/tour.