Synology Disk Station 2.1-firmware: NAS wordt server

Met een NAS van het Taiwanese merk Synology haal je niet alleen een snelle netwerkschijf in huis. Iedere Synology 'Disk Station' beschikt steevast over veel extra netwerktoepassingen. Met de Synology Disk Station Manager 2.1-update worden de serverfunctionaliteiten verder uitgebreid.

De gemiddelde NAS (Network Attached Storage) is inmiddels veel meer dan een 'harde schijf met een netwerkaansluiting' die je deelt in een groepje computers. Er draaien allerhande (linux)applicaties op de NAS, die de centrale bestandsopslag uitbreiden met extra gebruiksmogelijkheden, toepassingen die je merendeels met een gewone webbrowser kunt gebruiken. Denk aan een ftp-server, een webserver, een fotoalbumgenerator, et cetera.

De software voor de NAS-apparaten van Synology wordt voortdurend uitgebreid en als gratis te downloaden 'firmware' op internet gezet voor de bestaande modellen. Die aanpak zie je gelukkig steeds meer ook bij concurrenten terug. Het leuke van de Disk Station-software van Synology is dat ook de nieuwste update keurig draait op oudere NAS-modellen, zoals de DS207 op de redactie.

Slepen en neerzetten
Je vindt een paar opmerkelijke verbeteringen in Disk Station Manager 2.1. Ten eerste is er een compleet vernieuwde bestandsbeheerder (in je browser). Deze draait nu ook onder een AJAX-webinterface en biedt net als in Windows de mogelijkheid tot simpelweg slepen en neerzetten van bestanden ('drag and drop'). Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de oude, statische file manager waarmee je weliswaar van alles kon doen, maar niet op een echt handige manier.


Verbeterd bestandsbeheer ( la Windows) en een gentegreerde unzipper in de recente softwareupdate voor Synology NAS-systemen.

Ideaal is ook de ingebouwde unzipfunctie. Hiermee kun je grote multi-gigabyte gedownloade zipbestanden heerlijk op de achtergrond uit laten pakken door de NAS. Jammer dat er gn zipfunctie ('inpakker') voorhanden is. Deze zou ideaal geweest zijn om back-upmappen efficint te comprimeren. Misschien iets voor een volgende versie?

Mailserver
Een andere opvallende nieuwkomer in DSM 2.1 is de mailserver. Dit Mail Station dient overigens wel apart gedownload en genstalleerd te worden. Na installatie beschik je over een basic mailserver waarmee je de NAS bijvoorbeeld voor interne bedrijfsmail kunt inzetten. Uiteraard is ook mogelijk - mits de juiste domeinen worden aangekoppeld - een volledige internetmailserver te draaien. Een handige webinterface zorgt dat je makkelijk overal en altijd bij je mail kunt.


Model 207+ is een redelijk actueel systeem, maar ook oudere modellen kunnen van de nieuwe software worden voorzien.

Op zich heeft Mail Station veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd missen we ook een aantal basale zaken. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om mail van andere accounts te verzamelen. Dat zou heel fijn zijn geweest zijn, zo maak je van een Disk Station een centraal e-mailopslagpunt. Ook is het niet mogelijk om via een bestaande pop-account en bijbehorende smtp-server mail te versturen. Dat maakt dat een Disk Station vooralsnog niet simpelweg als hoofdpostkantoor voor alle in- en uitkomende mail gebruikt kan worden. Hopelijk wordt dat in een volgende versie nog aangepast.

Twee printers
Voor de rest is er - zoals bij elke nieuwe versie van Disk Station - heel wat onder de motorkap gewijzigd. Zo is het nu mogelijk om twee printers via USB te delen en zijn er verbeteringen in vrijwel alle onderdelen van de DSM-software


Leverancier

Synology wordt in Nederland geleverd door o.a. Real Solutions Haarlem, http://www.mobile-harddisk.nl/.

aangebracht. Bijzonder is de ondersteuning van 2,5-inch drives. Door gebruik te maken van een speciale bracket ws het al mogelijk om deze kleine, energiezuinige harddiskjes in te zetten. Disk Station 'snapte' eerder niet dat daarvoor de koelfan niet meer hoefde te draaien. Nu wel, met als gevolg een ultrastille, bijna geluidloze NAS.