Synology DS713+

Op het eerste oog lijkt de Synology DS713+ een typische 2-bay consumenten- nas voor wie thuis wat films en muziek wil streamen. Laat je echter niet misleiden door het uiterlijk, deze nas heeft beslist meer in zijn mars. Natuurlijk kun je het voor dat doeleinde inzetten, maar met die omschrijving doe je het apparaat absoluut tekort.

Het apparaat komt in een stevige, zwarte behuizing en is zoals de meeste producten van Synology sober maar netjes vormgegeven. Aan de voorkant vind je twee sleuven, waarin je 3,5- of 2,5-inch sata-schijven kwijtkunt. Deze zijn hot-swappable, wat betekent dat je ze kunt vervangen terwijl het apparaat in bedrijf is.

Overigens komt de DS713+ standaard zonder schijven, zoals eigenlijk iedere zakelijke nas. De maximale opslagcapaciteit komt uit op 8TB (2x 4TB), maar is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je schijven en de RAID-modus waarin je deze schakelt. De DS713+ is een zeer snelle nas die dankzij een vlotte dual-core cpu is voorbereid op gebruik door meerdere personen tegelijkertijd.

Het werkgeheugen van 1GB is pittig voor een 2-bay. Aan de achterkant vinden we twee (!) gigabit-ethernetaansluitingen. Die extra aansluiting kun je als ‘fail safe’ gebruiken, maar ook om de maximale doorvoersnelheid te verhogen. Heb je op een gegeven moment niet meer voldoende opslagcapaciteit aan de twee schijven, dan kun je dit eenvoudig uitbreiden met de DX513-unit. Deze uitbreidingsunit biedt ruimte aan vijf extra schijven. De DS713+ draait op het zeer gebruiksvriendelijke DiskStation Manager. Deze software is niet alleen gemakkelijk in de omgang en prettig voor het oog, maar laat zich eenvoudig uit- breiden door middel van ‘apps’. Synology bovendien een goede werking met virtualisatietechnieken als VMWare (met VAAI-support), Citrix, Hyper-V en Windows Server 2012.

Prijs: € 399,- (excl. btw)
Info: www.synology.nl

In het kort

+ 2-bay
+Snelle dual-core cpu
+ Opslag uitbreid met uitbreidingsunit
+ Twee ethernetaansluitingen

MKB Proof 2013