Synology komt met DS213+, snelle dual-bay nas

Synology brengt zet met de prettig geprijsde DiskStation DS213+ een op papier vlotte dual bay nas uit, gericht op zowel het kleine mkb als de thuiswerker.

De gloednieuwe Synology DiskStation DS213+ is eigenlijk een beetje een wolf in schaapskleren. Zo op het oog betreft het hier een standaard dual bay nas, maar onder de motorkap gromt de motor van een renpaardje. Een 1,067 MHz dual core processor met 64 bit FPU zorgt volgens Synology voor een snelle doorvoersnelheid: 110.36 MB/s lezen en 84,31 MB/s schrijven. Kies je ervoor de data automatisch te versleutelen, dan houd je snelheden van 49,6 MB/s lezen en 24,7 MB/s schrijven over. Welke processor er precies gebruikt wordt vermeldt Synology niet, maar we gokken dat het er eentje uit de Intel Atom-serie is. Al was het maar omdat die ook in een aantal andere modellen DiskStation's in gebruik is.

Disk Station Manager

Waar Synology natuurlijk vooral bekend om staat is de zeer uitgebreide besturingssoftware die met alle nas'en wordt meegeleverd. Disk Station Manager (DSM) maakt niet alleen het eenvoudig configureren van je NAS mogelijk, maar biedt ook een scala aan extra opties. Denk hierbij aan het delen van USB-printers waarbij de DS als AirPrint server ingezet kan worden en een DownloadStation dat bijvoorbeeld het zelfstandig downloaden van torrentbestanden afhandelt. Voor de veiligheid is er Surveillance Station waarmee ip-camera's overzichtelijk beheerd en gemonitord kunnen worden. Ook interessant zijn zaken als een webserver of PhotoStation voor het online presenteren van al je foto's.

DSM zorgt zelfs voor de vrolijke noot op de werkvloer, want door een usb-geluidskaartje aan de DS213+ te hangen kun je muziek in de vorm van bijvoorbeeld mp3- of flac-bestanden (en ook internetradio) afspelen. De maximale ondersteunde harde schijfcapaciteit bedraagt 4 TB, je kunt er dus maximaal 8 TB in totaal in kwijt. Desgwenst in de meest veilige, gespiegelde RAID 1-modus. Dan hou je natuurlijk slechts 4 TB over, maar dan wel in de vorm van twee schijven met exact dezelfde gegevens.