T-Mobile opent aanval op vaste telefoon thuis

T-Mobile-abonnees kunnen vanaf 3 oktober met hun mobieltje tegen veel lagere kosten vanuit huis telefoneren. Voor 6,95 euro per maand kunnen zij hun T-Mobile Relax- of Flex- abonnement uitbreiden met de dienst 'T-Mobile Thuis'. Er is wel een addertje onder het gras.

Met 'T-Mobile Thuis' opent T-Mobile de jacht op de mobiele beller die de vaste telefoonlijn thuis alleen nog aanhoudt om goedkoper te kunnen bellen naar vaste nummers. Want nu zijn de gesprekskosten van de mobiele operators voor 'mobiel naar vast' nog aanzienlijk.
Maar de kosten van de vaste telefoon zijn ook aanzienlijk: 71% van de huishoudens vindt de abonnementskosten voor vaste telefonie te hoog, meldt een onderzoek van Heliview in april 2006. Volgens T-Mobile overweegt een aanzienlijk deel van mobiele bellers dan ook de vaste telefoon thuis de deur uit te doen, als dat financieel aantrekkelijk is.

Geen hardware
Het bijzonder van 'T-Mobile Thuis' is dat er geen hardware of software vereist is om van de dienst gebruik te kunnen maken. T-Mobile registreert automatisch dat een gesprek vanuit het huisadres van de abonnee wordt opgebouwd en rekent vervolgens de (veel) lagere beltarieven (in de daluren ca. 2 cent per minuut naar vaste telefoons en veel lagere gesprekskosten naar het buitenland). Volgens een woordvoerder van T-Mobile zou het lagere tarief ook gelden binnen de straat of wijk van de abonnee "het hangt er alleen vanaf waar de masten staan en welke mast de mobiel aanstraalt".

Speciale toon
Elk T-Mobile Thuis gesprek wordt voorafgegaan door een 'toon', om aan te geven dat de voordelige T-Mobile Thuis-tarieven ingaan. De kosten voor T-Mobile Thuis bedragen zoals gezegd 6,95 euro per maand. Bellen naar vaste nummers in daluren gaat al vanaf 2 eurocent per minuut. Voor het bellen naar buitenlandse nummers, gelden 'zeer lage' tarieven, vergelijkbaar met die van carrier preselect aanbieders. Zo belt een klant met T-Mobile Thuis bijvoorbeeld voor 5 eurocent per minuut naar Belgi of de Verenigde Staten.

'Gratis bellen'
Er is ook een abonnement 'T-Mobile Thuis Plus', voor klanten die heel veel met hun mobiele telefoon naar vaste nummers in Nederland bellen. Voor 16,95 euro per maand bellen zij tot 3.000 minuten gratis per maand naar alle vaste nummers in Nederland. Ook bij T-Mobile Thuis Plus profiteren klanten van de voordelige tarieven voor mobiel bellen naar buitenlandse nummers.

Addertje onder het gras
Er is n addertje onder het gras en dat vermeldt het perscommuniqu niet: mensen die bellen naar een T-Mobile-abonnee-betalen uiteraard het mobiele tarief, nog altijd zeker vijf keer meer dan het bellen van een vaste telefoon. In zekere zin is 'T-Mobile Thuis' dus een egocentrische oplossing: jij bent goedkoop uit, maar de beller die jou wil bereiken (oma, opa) betaalt de rekening. En passant spek je ook (indirect) de kas van de mobiele operators. Want hoe meer zij mensen (naar) mobiel laten bellen, in plaats van via het vaste net, hoe meer zij verdienen.
_____

Voorinschrijving
Vanaf 19 september kunnen klanten zich op de website inschrijven voor T-Mobile Thuis. De dienst wordt dan bij introductie op 3 oktober geactiveerd. Meer informatie over T-Mobile Thuis is vanaf die tijd te vinden op www.t-mobile.nl en bij de T-Mobile Shops.