T-Mobile wijzigt abonnementen

T-Mobile gaat vanaf 6 december verschillende wijzigingen in de abonnementen voor mobiele telefonie doorvoeren. Bij de Relax-abonnementen zal per minuut worden afgerekend en het iPhone-abonnement komt beschikbaar voor alle smartphones.

De Relax-abonnementen werken voortaan met eenheden die onderling inwisselbaar zijn; 1 minuut bellen staat dan gelijk aan 1 sms of 1 MB dataverkeer. Hierbij wordt er per eenheid naar boven afgerond en worden gesprekken dus afgerekend op hele minuten. Voor onbeperkt internet bij een Relax-abonnement moet voortaan 5 euro worden betaald.

Afrekenen per seconde is nog wel mogelijk bij een zogenaamd iPlan-abonnement. Deze was alleen beschikbaar in combinatie met een iPhone, maar is nu ook af te sluiten bij de aankoop van andere smartphones. Het abonnement is verkrijgbaar vanaf 30 euro, in combinatie met onbeperkt mobiel internet.

Afronden

T-Mobile blijft dankzij het aanbieden van het iPlan-abonnement binnen de eisen die de politiek aan providers stelt. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken maakte onlangs bekend dat er geen verbod komt op het afronden op hele minuten door providers, maar vanaf begin 2011 moeten ook abonnementen worden aanboden waarbij wordt afgerekend per seconde.

Hij deed deze uitspraak na aanleiding van een uitzending van Kassa. Hierin vestigde het consumentenprogramma de aandacht op de bekendmakingen van Vodafone en KPN dat er zou worden afgerond op hele belminuten. Volgens Kassa zouden consumenten hierdoor gemiddeld zestig procent meer betalen voor hun telefoonrekening.