Techreuzen steunen Apple in rechtszaal

Apple maakt bezwaar tegen het gerechtelijk bevel om de FBI te helpen bij het kraken van een iPhone. Het bedrijf wordt geholpen door Facebook, Microsoft en Google.

Apple weigert mee te werken

​De rechter wil dat Apple de FBI helpt om toegang te krijgen tot de iPhone 5c van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino, als dat nodig is door software te leveren waarmee de geheime dienst eindeloos wachtwoorden kan proberen zonder dat de informatie op de smartphone automatisch wordt gewist. Apple liet donderdag weten dat het niet aan het verzoek van de rechter wil voldoen.

Techbedrijven sluiten de rijen

Eerder spraken diverse kopstukken uit de technologiesector al hun steun uit voor Apple en nu voegen ze de daad bij het woord, meldt Network World. 'De branche zit op één lijn op dit punt en Facebook zal samen met andere techbedrijven bezwaar maken', aldus een woordvoerder. Verwacht wordt dat naast Facebook, Microsoft en Google ook Twitter en Amazon het initiatief steunen.

Apple: bevel is overtreding van grondwet

Volgens Apple gaat het in deze discussie helemaal niet om één iPhone. 'Justitie en de FBI proberen via de rechter een gevaarlijke bevoegdheid te krijgen, tegen de wens van het Congres en het Amerikaanse volk in: ze willen bedrijven als Apple dwingen om de security- en privacybelangen van honderden miljoenen mensen over de hele wereld te ondermijnen.' Het bevel zou een overtreding van de grondwet zijn.

Techreuzen steunen Apple in rechtszaal
De branche verenigt zich in de strijd tegen de FBI.