Tekort 06-nummers door mobiele gadgets

Er zijn in hoog tempo steeds minder 06-nummers beschikbaar in Nederland. Dit komt vooral vanwege telecomaanbieders die een dergelijk nummer gebruiken voor apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen.

De Autoriteit Consument en Markt roept op om de verplichte 097-nummers te gaan gebruiken voor apparaten die internet nodig hebben om gegevens uit te wisselen, zoals pinautomaten, tablets en beveiligingscamera's. Veel telecomaanbieders gebruiken hier een 06-nummer voor, maar 90,7 procent van de beschikbare 06-nummers is inmiddels in gebruik.

097

Sinds 1 juni 2014 is het verplicht om 097-nummers te gebruiken voor mobiele datacommunicatietoepassingen. Hierbij wisselen apparaten gegevens uit met het internet door middel van een sim-kaart en een telefoonnummer. 06-nummers mogen alleen gebruikt worden om mobiel te bellen. Toch gebruiken veel telecomaanbieders nog steeds een 06-nummer. Johan Keetelaar, directeur Telecom, Vervoer en Post bij ACM vertelt: ‘We zien dat telecomaanbieders slechts mondjesmaat losse SIM-kaarten aanbieden met een 097-nummer. Eigenlijk vinden we alleen bij T-Mobile goede voorlichting aan consumenten en bedrijven over 06-nummers en 097-nummers. De overige 24 aanbieders van de onderzochte telecomaanbieders blijven hierbij achter. Dat moet echt beter.’

Gevolgen

Mochten de 06-nummers echt opraken, dan heeft dit behoorlijke gevolgen voor de Nederlandse economie. Een oplossing zou zijn om een elfcijferig nummer te maken, in plaats van de tiencijferige die we nu hebben. In 1995 werd er zo'n omzetting gedaan door de toenmalige PTT, wat ze 200 miljoen gulden (98 miljoen euro) kostte.

Groei

Het aantal apparaten dat op deze manier gegevens uitwisselt gaat de komende jaren alleen maar groeien, zo verwacht de ACM. Het Internet of Things is hier één van de oorzaken van. In 2013 werd er al door de Organisation for Economic Co-operation and Development voorspeld dat een gemiddeld gezin in 2022 in totaal vijftig internet connected devices heeft.