Tekort van 27.000 tot 40.000 ict'ers in 2015

In 2015 zal er in Nederland een tekort van 27.000 tot 40.000 hoogopgeleide ict-ers zijn. Dit meldt Taskforce e-Skills in haar eindrapport aan het Ministerie van Economische Zaken. Volgens de organisatie is er een veel te lage instroom door een negatief imago.

Veel van de hoge ict-opleidingen worden gezien als 'zo technisch' en 'echt iets voor nerds'. Er is vooral aandacht besteed aan de 'onderkant' van de ict-opleidingen. Met name het opleiden van achterstandsgroepen is hier een voorbeeld van. Aan de 'bovenkant' is er ook tijd gestoken in ontwikkeling, alleen lossen deze maatregelen volgens de Taskforce op korte termijn niet het tekort op. 

In haar eindrapport roept de Taskforce op tot een aantal veranderingen om het tekort tegen te gaan. Zo moet het probleem primair de aandacht krijgen in de economische topsectoren. Daarnaast wil de organisatie de ict-ers meer professionaliseren. Dit kan door om- en bijscholing van de huidige beroepsbevolking. Ook een nog aan te stellen Adviesraad voor de sector moet met oplossingen komen.

Het Ministerie neemt de belangrijkste punten over uit het eindrapport en zal in mei haar plannen aankondigen in de zogenaamde Digitale Agenda.