TeleAtlas introduceert echte 3D-navigatie

We kennen al een tijdje de pseudo-3D-weergave op het navigatiesysteem. Pseudo, omdat daarbij alleen een platte kaart naar achteren is gekanteld. Kaartenleverancier TeleAtlas introduceert kaarten met echte 3D-beelden van grote steden.

Vanaf juli zullen de eerste digitale kaarten beschikbaar komen, waarin steden als Berlijn, Londen en Rome volledig driedimensionaal zijn weergegeven. Bestuurders krijgen een beeld te zien, die werkelijkheid door de voorruit sterk benadert.

Meer betalen
Volgens onderzoek van TeleAtlas hebben consumenten veel belangstelling voor een echte 3D-weergave en willen ze er ook meer voor betalen. Fabrikanten van navigatiesystemen zijn minder happig. Voor hen betekent het in de eerste plaats dat de processoreisen weer omhoog gaan.

De 3D-kaarten zijn overigens niet de eerste stap van TeleAtlas in deze richting. Al sinds begin 2006 zijn gedetailleerde modellen van markante gebouwen als het Colosseum of de Londonse Tower beschikbaar. De Pioneer AVIC-HD3BT (een inbouwmodel) is het eerste navigatieapparaat dat werkt met 3D-herkenningspunten.

Azi
In Azi zijn al verschillende 3D-systemen beschikbaar. Samsung heeft in Korea bijvoorbeeld de STT-D370 uitgebracht, een oversized breedbeeld PND (personal navigation device).