'Telewerkstick' maakt pc's op afstand bruikbaar

Ability Software International lanceert een simpele telewerkoplossing op basis van een usb-stick. Volgens de leverancier veiliger dan een pure internetoplossing. En daarmee een uitkomst voor telewerkers en systeembeheerders.

Om medewerkers op afstand toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk kan de werkgever een professionele vpn-oplossing (laten) installeren. Dan legt de medewerker vanuit huis een virtual private network 'tunnel'-verbinding over het internet, naar het bedrijfs-LAN. De thuis-pc maakt hierna deel uit van het netwerk van het moederbedrijf. Tamelijk ingewikkeld en prijzig; we hebben een artikel over dit onderwerp in de pen zitten voor WINMAG Pro 5/2008.

Als toegang tot n pc - bijvoorbeeld de vaste werkplek van de telewerker - voldoende is, dan zijn er talloze goedkopere telewerkopties voor 'remote control'. Een van de bekendste is LogMeIn, een internetdienst die het bureaublad en de bestanden van n gastheer-pc bruikbaar maakt vanaf de pc van een gebruiker thuis of onderweg. Het kost een paar tientjes per jaar of is zelf gratis in de lichte Free-versie van de dienst.

Maximaal drie pc's
Ook de nieuwe remote control-dienst BeAnywhere, geleverd met een BeAnywhere usb-stick, kost je geen vermogen. Voor 49,99 per jaar krijg je een telewerkoptie voor maximaal drie pc's om op afstand te bedienen. Omdat de software van de telewerker (op de pc thuis of onderweg) direct vanaf de stick 'loopt', laat de telewerker geen sporen achter op deze gast-pc. Dat is veiliger dan een oplossing waarbij je met lokale software of een browser-plugin op de pc moet werken.

De BeAnywhere-stick maakt elke pc klaar voor toegang op afstand in minder dan een minuut. Het is zo eenvoudig te gebruiken dat technische kennis niet nodig is, stelt de leverancier (binnenkort volgt een test). Op de pc's (maximaal drie) die je op afstand bedienbaar wilt maken, installeer je eenvoudig de BeAnywhere-software vanaf de stick.

Praktijk
De leverancier schetst het gebruikersscenario in vier stappen:
1: Steek de usb-stick in de computer waartoe je op afstand toegang wilt krijgen en volg de instructies op het scherm. In minder dan een minuut is de software genstalleerd.
2: Neem de BeAnywhere-stick mee... aan een sleutelhanger, in een zak of een tas.
3:Wanneer je toegang wilt krijgen tot je pc, steek je de BeAnywhere-stick in een willekeurige pc met internetverbinding. Je meldt aan bij de service, selecteert je remote pc en het is alsof je achter je eigen pc hebt plaatsgenomen.
4: Wanneer je klaar bent, verwijder je de BeAnywhere-stick. Zoals gezegd, laat BeAnywhere geen sporen achter op de gast-pc (bijvoorbeeld in een internetcaf).

Een aardige bonus is dat je 1 GB opslagruimte krijgt om je cruciale bestanden op te parkeren. De leverancier vermeldt niet dat deze ruimte versleuteld is (zoals met het dataverkeer gebeurt), dus pas zelf een vorm van versleuteling toe.

Versleutelen
Versleutelen van een stick kan bijvoorbeeld prima met open source-programma TrueCrypt. Kies bij installatie niet voor de standaardinstallatie maar voor 'Extract'. Dan pak je de programmabestanden uit naar een map op je bureaublad. Kopieer deze map naar de stick en je kunt hierna altijd eenvoudig TrueCrypt laten 'lopen' vanaf de stick, maakt niet uit in welke pc hij is gestoken. Maak vervolgens met TrueCrypt een 'mobiele kluis' aan die je alleen met een wachtwoord kunt ontsleutelen.

Prijs BeAnywhere: 49,99 (inclusief 1 jaar gebruik, 29,99 voor volgende jaren).
Productinformatie: www.asiability.nl/webpage.aspx?p=237