Test 24-inch beeldmonster: Samsung 2493HM

Waar je voor een goede 21 inch monitor twee jaar geleden minstens 500 euro kwijt was, krijg je voor het zelfde geld nu een 24 inch beeldknoeperd. Op die 60 cm diagonaal, zoals van de Samsung 2493HM, kun je gemakkelijk twee programma's naast elkaar zetten.

Al tijdens het uitpakken van dit nieuwe 24-inch model van de Koreaanse fabrikant was het een feest van herkenning. De bekende Samsung-stijlelementen zijn aanwezig: het zwarte pianolak, de slanke, strakke lijnen en de zilveren accenten. Uit duizenden herkenbaar en beslist geen lelijk eendje.

Kwaliteit
Op de beeldkwaliteit van


OORDEEL

+ beeldkwaliteit
+ snel schakelen tussen contraststanden
+ goed verstelbaar
+ veel extra voorzieningen
- onhandige bedieningsknop

"Een fraaie en prima functionerende allround-monitor voor zowel thuis als op kantoor."

deze gigant kunnen we kort zijn. Het beeld is gelijkmatig belicht, de kleuren spatten van het scherm en de kijkhoek is groot genoeg (een belangrijk criterium bij grote monitoren, je moet immers meer naar rechts en links kijken vanuit je werkpositie!).

De monitor beschikt over een indrukwekkende dynamische contrastverhouding van 10000:1. Dat betekent dat de monitor 10.000 tinten kan weergeven tussen zwart en wit, wat in theorie een hoog contrast verzekert. De reactiesnelheid van 5 ms is voornamelijk voor gamers een pre en voorkomt naijlende beelden.

Terugschroeven
In een kantooromgeving zul je het contrast wat terugschroeven, want werken in de meest contrastrijke stand is vragen om hoofdpijn en vermoeide ogen. Via het configuratiemenu kun je snel schakelen tussen optimale instellingen voor bijvoorbeeld websurfen, tekstverwerking, gaming of het bekijken van foto's of video's.

De uitrusting is prima in orde. Een hdmi-poort, usb-hub en ingebouwde speakers zijn aardige extra's. Desgewenst kun je het beeldscherm 90 graden kantelen, waarna de weergave automatisch overschakelt naar een verticale orintatie. Ook de fysieke verstelbaarheid is prima. De poot is in de hoogte te verstellen en daarnaast horizontaal ver genoeg kantelbaar. Het draaibare voetstuk zorgt dat je snel iets aan een collega kunt laten zien.

Bediening
Toch komt het model niet zonder gebreken. De bediening van het OSD verloopt via aanraakgevoelige 'knoppen' aan de voorzijde. Deze zijn echter dermate in de behuizing weggewerkt dat ze nagenoeg onzichtbaar zijn. Het ontbreken van een 'klik' zorgt ook na enige gewenning voor een onprettige bediening. Gelukkig kun je de monitor ook via de prima software helemaal naar wens configureren en kalibreren.