TEST: 8 budgetnotebooks

WINMAG verkent de onderkant van de laptopmarkt en test negen notebooks van circa duizend euro, exclusief BTW.

Acht budgetnotebooks

Inleiding
Toshiba Satellite L10-193
Sony Vaio VGN-FS215B
Acer Travelmate 4152LMi
HP Compaq NC6120
Gigabyte G-MAX N501
Maxdata Pro 600I Select
Asus 6000G
NEC Versa S940
Conclusie

Moest je enkele jaren geleden nog diep in de buidel tasten voor een notebook, tegenwoordig hoeft een goede draagbare pc niet veel meer te kosten. Maar wat krijg je tegenwoordig voor je geld?

De prijzen van notebooks zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Vroeger kostte een goede laptop nog enkele duizenden euro's. Velen verkozen een tweedehands model boven een nieuwe, omdat de laatste categorie door de hoge aanschafkosten niet voor iedereen interessant was. Tegenwoordig liggen de zaken anders. De notebook verdringt steeds vaker de desktop. Het apparaat is niet langer voorbehouden aan de kapitaalkrachtige, snelle zakenyup, maar een interessante optie voor haast iedere computergebruiker.

De betaalbare notebooks in deze test hebben een aanschafprijs van rond de duizend euro, exclusief BTW. Een interessant marktsegment voor zakelijke gebruikers; in dergelijke goedkope systemen zijn immers vaak componenten als de videokaart en geluidsvoorzieningen de sluitpost. Deze kun je op een zakelijk systeem prima missen. Voorzieningen als wireless LAN, een degelijke accu en gebruikscomfort zijn veel belangrijker.