Test: Acronis True Image 8

Op de cd-rom bij WINMAG 1/2006 vind je Acronis True Image 8, ter waarde van 39,95. Hier lees je de review van dit schijfbackup-programma.

True Image 8 is al enige tijd op de markt, sinds najaar 2004 om precies te zijn. In WINMAG 1/2006 lees je een opgetogen review van zijn opvolger, versie 9. Zijn voorganger, editie 8, die gratis op de cd-rom van WINMAG 1/2006 staat, is

Licentiesleutel True Image 8

Op de cd-rom bij WINMAG 1/2006 staat het hier besproken programma True Image 8, ter waarde van 39,95!

Door een interne communicatiefout ontbreekt op onze cd-rom echter de benodigde licentiesleutel. Deze heb je nodig om het programma te installeren. Excuses!

Hier de sleutel alsnog:

NX33K-9M76D-CSGJL-9M9M6-U5FKL

echter ook al een heel bruikbaar programma.

Wat is het?
Acronis True Image is een schijfbackup-programma. Het maakt kopien van complete schijfpartities, om terug te zetten na een vastloper van Windows. Het pakket is echter niet voor iedereen bedoeld: het overschrijft lle gegevens bij een hersteloperatie; als je een backup terugzet. Je bent dus alle informatie kwijt die je na de laatste backup op je pc hebt gezet (email, documenten, etc).
Voor de backup van gegevens (informatie op je pc) kun je dus beter niet True Image 8 gebruiken, maar een backup-programma als Microsoft Backup (onderdeel van Windows of op de Windows-cd te vinden), dat selectief bestanden kopieert en terugzet. Of je kunt versie 9 van True Image overwegen ( 49,95), dat ook selectief bestanden kan backupen en terugzetten en dat je tevens als een soort Windows Verkenner door de bestanden en mappen in de de schijfkopie laat bladeren.

Binnen een kwartier
Omdat True Image 'blind' op hardeschijf-sectorniveau alles kopieert en terugzet, kan het wel razendsnel werken. Dat is zijn kracht. Je hebt werkelijk binnen een kwartier een schijfkopie gemaakt, of deze weer teruggezet. Als zodanig is het een tijdmachine voor je Windows-systeem!
Om te kunnen functioneren, heeft True Image wel een tweede harde schijf of schijfpartitie nodig om het backupbestand op te kunnen parkeren. Je kunt het backupbestand eventueel ook op een of meerdere dvd's plaatsen. Ook wordt er een recovery disc aangemaakt, op cd of dvd, om in nood van te kunnen starten, als de harde schijf niet meer wil opstarten.