TEST: Acronis True Image Home 2009 NL

Eenvoudige, krachtige back-upprogramma's zijn er genoeg in het opensource-/ freewarecircuit, maar een commercieel pakket als Acronis True Image Home 2009 NL heeft veel extra's. Vooral op het gebied van (Windows-) systeemherstel.

Voor iets meer dan vier tientjes ('ex' BTW) koop je een gebruiksvriendelijk pakket dat alle mogelijke features kent om gegevens n programmatuur op je pc veilig te stellen.

Het belangrijkste verschil met een 'gewoon' back-uppakket is dat True Image een complete afspiegeling (image/>) kan maken van een harde schijf (of schijfpartitie). Dat is heel handig. Je systeemschijf (meestal het C-station) bevat Windows inclusief alle genstalleerde programma's en misschien ook wel een hoop documenten. Met True Image zet je alles over naar n bestand dat je bewaart op een ander schijfstation of Blue-Ray-/dvd-recorder.

Uniek
Uniek van True Image is dat het programma ook op de systeemschijf zelf een verborgen partitie (Secure Zone) kan maken om je kopie in te parkeren. Een extern station is dus niet nodig.

VOOR EN TEGEN

+ veel back-upmogelijkheden
+ Nederlandstalig
+ Heldere interface
+ Goede prijs
- Eerste image-back-up maken een tijdrovende klus

OORDEEL:
"Het favoriete pakket van WINMAG Pro voor het maken van een werkelijk complete back-up van de harde schijf."

Zet je de bestandenset van een image compleet terug, dan schakelt je Windows-pc naar de staat van de computer op de dag van de back-up. Een handig redmiddel bij een computerstoring! Selectief bestanden terugzetten uit een afspiegeling kan echter ook.

Nieuwe mogelijkheden
De 2009-versie van Acronis True Image heeft nieuwe mogelijkheden. De meest interessante op rij:
- One-Click Protection: maak een back-upstrategie op basis van een analyse van het systeem en voer deze met n muisklik uit;
- Back-upbeheer: selecteer een image en voer de gewenste handeling uit: maken (incrementeel, differentieel), valideren, plannen van taken, consolideren;
- Back-up naar verschillende locaties: incrementele en differentile back-ups hoeven niet op dezelfde plaats te staan als de volledige back-up;
- Try & Decide: een veilige omgeving voor het risicovrij testen van nieuwe software of het bezoeken van websites met potentieel gevaarlijke inhoud; schakel de modus Try & Decide tijdens het opnieuw opstarten in; activeer dit eventueel automatisch tijdens de (de)installatie van toepassingen;
- Uitsluiting van bestanden en mappen, zelfs van de schijfimage;
- Geavanceerde taakplanner: automatische back-up naar externe vaste schijf, indien beschikbaar;
- Integratie met Windows Desktop en Google Desktop Zoeken. Dankzij gendexeerde back-ups kun je bepaalde gegevens extra snel terugvinden in je back-upset.

Frisse interface
Acronis ontsluit de ruime mogelijkheden van True Image in een bijgewerkte, frisse interface met Vista-look, waarin we geen enkele keer misgrijpen. De prestaties zijn niet verbeterd in vergelijking met oudere versies. Neem ruim een uur voor een complete back-up van een goed gevulde Vista-laptop. Dat ligt vooral aan de hardware en de ruimtevretende software van Microsoft. Je imagebestand is al snel 40 tot 80 GB.