Test: Acronis True Image Workstation 9.1

Behalve een back-up van je gegevens, moet je ook eens denken aan een back-up van je Windows-systeem. Met Systeemherstel van XP kom je een heel eind, maar True Image gaat verder. Die maakt een complete 1:1-kopie (image) van de harde schijf. Zo kun je altijd terug naar de dag van back-up.

Norton GHOST is een heel bekende softwaretool voor het maken van 'schijf-images', maar True Image van Acronis draait ook al een tijdje mee. Er is een Home-versie, maar wij keken naar de zakelijke variant van de
True Image-software.

OORDEEL

+ via netwerk aan te sturen
+ inclusief netwerkbeheerconsole
+ heldere interface
+ duidelijke toelichtingen
+ ftp-optie

"De beste schijf-imaging-software voor professioneel gebruik."

Deze 'werkstationversie' van Acronis True Image is echt bedoeld voor zakelijk gebruik. De software komt bijvoorbeeld met mogelijkheden voor beheerders om op afstand (via het lokale netwerk) een back-up van de pc te starten, of een hersteloperatie uit te voeren. De beheerder kan zo meerdere stations tegelijk managen. Voor grotere computernetwerken is er True Image Enterprise Server, om vanaf n plek vele door True Image beveiligde werkstations op afstand te beheren.
Over servers gesproken, voor Linux- en Windows-servers kent Acronis speciale schijf-imaging-software, die bijvoorbeeld geen moeite heeft met de postbussen in Exchange Server en andere openstaande bestanden.

Back-up naar FTP-server
Terug naar de werkstationversie. De interface ziet er wat strakker uit dan het consumentenpakket van Acronis (True Image Home 10), toont op hoog niveau mogelijkheden om de back-ups op een ftp-server te parkeren (erg handig om telewerkers tch een back-up te laten maken) en mogelijkheden om de pc onderdeel te laten zien van een back-upstrategie van de systeembeheerder; via aansturing op afstand.
Vergelijkbaar met de Home-editie van True Image kun je de gehele harde schijf, specifieke partities, of een selectie van de documenten veiligstellen op een willekeurig extern opslagmedium (cd/dvd/harddisk) met voldoende ruimte. Maar in een zakelijke omgeving ligt back-up (en herstel) via een lokaal netwerk meer voor de hand. Gedoe met losse externe harde schijfjes is veel te tijdrovend voor de drukke 'admin'.

Vista-compatibel
Net als met de Symantec-software kun je een schijf-image uitpakken naar een geheel nieuwe harde schijf. Volgens een persbericht van Acronis gaat dat 'altijd probleemloos', maar ik vraag me af of Windows Windows Vista niet op slot schiet als het opstart vanaf een geheel andere schijf. De softwarevalidatie van Microsoft zou hier wel eens roet in het eten kunnen gooien; ik heb dit nog niet kunnen testen. Over Vista gesproken: binnenkort zal versie 10 zijn verschenen die volledig Vista-compatibel is. De rugnummers van de Home - en deze 'Pro'-versie van True Image lopen dan weer in de pas.