Test: Adobe Photoshop CS3 (bta)

Behalve volledige compatibiliteit met de nieuwe generatie Intel-Mac-pc's biedt de voorlopige versie (bta) van Photoshop CS3 belangrijke verbeteringen. Marcel van Dijk ging aan de slag met de gratis te downloaden preview release.

De nieuwe interface valt direct in het oog na het opstarten. Het toolpalet met de belangrijkste gereedschappen is ondergebracht in een lange kolom, en ook de paletten die voorheen in de taakbalk te vinden waren, zijn onderdeel geworden van een uitklapbare palet-dock. Dat zijn twee docks die je met een muisklik kunt terugbrengen tot een balk met iconen, zodat je kostbare schermruimte kunt vrijmaken om je beeldmateriaal zo groot mogelijk weer te geven.

Smart Filters
In Photoshop CS3 (Photoshop is onderdeel van de derde 'Creative Suite'-reeks van Adobe), voegt Adobe weer een aantal non-destructieve beeldbewerkingen

Gratis testversie
De door ons bekeken btaversie kun je gratis downloaden. Je hebt een geldige licentie voor Photoshop CS2 nodig om het pakket langer dan twee dagen te kunnen gebruiken.

toe met behulp van Smart Filters. Een Smart Filter is een filter dat wordt toegepast op een layer (afbeeldingslaag), zoals je ook Layer Styles aan layers toevoegt. Het voordeel boven gewone filters is dat Smart Filters als zodanig in het bestand worden opgeslagen en naderhand bewerkt of verwijderd kunnen worden.

Selecteren van objecten
Of het nu gaat om fotomontages, kleine detailcorrecties of filters, veel retoucheerwerk begint met het selecteren van objecten binnen het totaalbeeld van een foto. Naast de vertrouwde Magic Wand

OORDEEL

+ non-destructieve filters
+ Quick Select en Refine Edges
+ compatibel met MacIntel-machines en Windows Vista
+ prestatieverbeteringen
- nog in bta, met hier en daar akelige bugs

"Een waardevolle upgrade, alleen al vanwege de Smart Filters. Mac-Intel-gebruikers hebben berhaupt maar twee woorden nodig om een upgrade te rechtvaardigen: Universal Binary"

beschikt Photoshop CS3 over een Quick Selection-gereedschap, waarmee je objecten selecteert door er overheen te strijken. Terwijl je met het gereedschap over de foto strijkt, wordt het beeld geanalyseerd en bepaalt het programma welke pixels wel en niet aan je selectie toegevoegd moeten worden. Het gereedschap heeft geen oog voor fijne details, zoals piekharen bijvoorbeeld, maar is verrassend goed n snel in het selecteren van objecten, zelfs tegen een achtergrond van een gelijksoortige kleur.

Interactief aanpassen
Heb je eenmaal een selectie gemaakt, dan kun je met het nieuwe Refine Edge-palet de rand van je selectie interactief aanpassen. Smooth en Feather gebruik je om de rand te verzachten, Radius en Contrast juist om hem scherper en accurater te maken. Met de schuifregelaar Contract/Expand maak je de selectie kleiner of groter. Het resultaat van Refine Edge kun je ter controle tegen verschillende achtergronden beoordelen voordat je het resultaat op de selectie toepast.