Test: Asus W2P

Jarenlang liep de laptop achter op zijn grote broer, de bureau-pc. Maar tijden veranderen.Niet eerder kregen wij een multimedia-laptop op het testbureau die z uitgebreid geconfigureerd was. De Asus W2P is een waar beeld- en geluidmonster.

Het uiterlijk is dik in orde. Het donkergrijze, geborstelde aluminium oogt chic en ook hier vinden we blauwe led's voor de bling-factor. Het chassis is voorzien van maar liefst vier speakers en een subwoofer. Dat is niet overdreven, want deze laptop is voorzien van Dolby Surround.
Maar er is meer multimediaals. Aan de zijkant vinden we een aansluiting voor HDMI, voor het digitaal en dus zonder kwaliteitsverlies versturen van beeld en geluid. Ook een ingang voor een digitale TV-antenne is aanwezig, voor het kijken van televisie op de laptop.
Naast multimedia heeft gebruiksvriendelijkheid veel aandacht gekregen. Zo zijn er gemakkelijke sneltoetsen voor het schakelen tussen prestatie-standen en beelscherm-modi voor bijvoorbeeld beeldbewerking of films. Verder levert Asus nog een set kabels en een afstandsbediening mee om Windows Media Center op je televisie te bedienen. Dat kan overigens ook met de sneltoetsen boven het toetsenbord.
In de doos vinden we nog wat aardige extra's. Zo is een draadloze muis aanwezig, maar ook een afstandsbediening voor Windows Media Center.
Zelfs aan een stukje veiligheid is gedacht. Voor het veilig versleutelen van bestanden kun je gebruik maken van een TPM-chip. Het systeem is voor een laptop bloedsnel, dankzij de razendsnelle processor, rappe videokaart en flinke hoeveelheid RAM-geheugen. De Windows Prestatie-index zegt wat dat betreft genoeg.
Toch zijn er nog wat punten van kritiek. Zo had de lichtopbrengst van het beeldscherm wat beter gekund. Ook het touchpad werkt wat stroef. Dat neemt niet weg dat Asus hier een zeer indrukwekkende multimedia-powerhouse heeft afgeleverd. Het hoge prijskaartje is dan ook vanzelfsprekend.

SPECS
Prijs:
2436,-- (excl. btw)

CPU:
Core 2 Duo T7400
Geheugen:
2 GB DDR2
Harde schijf:
160 GB
Info:
www.asus.nl

VOOR EN TEGEN
+ multimedia-voorzieningen
+ prestaties
+ design
+ veel extra's
- lichtopbrengst beeldscherm

OORDEEL

Een zeer indrukwekkende, complete en snelle machine voor de veeleisende multimedia-adepten.